Alles wat u moet weten over de Europese verkiezingen van 2019 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Van 23 tot 26 mei 2019 stemmen EU-burgers voor het volgende Europees Parlement. Het is het moment om uw stem te laten horen.

https://www.ikstemdezekeer.eu/  

Door te stemmen bij de Europese verkiezingen mogen EU-burgers de 751 leden kiezen die hen tot 2024 in de EU zullen vertegenwoordigen.

Er worden 21 Belgische Parlementsleden gekozen en 26 Nederlandse.

De essentiële zaken


Verschillende aspecten betreffende de verkiezingen, zoals de leeftijd waarop wordt gestemd en stemmen vanuit het buitenland, verschillen van land tot land. Voor een uitgebreid overzicht van de stemregels in de EU-lidstaten, bekijk deze infografiek.


Informatie over hoe u kunt stemmen en tot wanneer u zich kunt registreren evenals nieuws en resultaten omtrent de Europese verkiezingen 2019 vindt u op deze website.


In Nederland wordt gestemd op donderdag 23 mei. Voor de praktische details zoals waar gestemd kan worden en nationale stemregels klik hier en meer informatie over stemmen vanuit het buitenland vindt u hier.


In België wordt gestemd op zondag 26 mei. Voor de praktische details zoals waar gestemd kan worden en nationale stemregels kijk hier en voor meer informatie over stemmen voor Belgen die in het buitenland wonen klik hier.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent de Europese verkiezingen 2019. Klik hier en volg de live verslaggeving.

Wat staat er op het spel?


Stemmen bij de Europese verkiezingen betekent inspraak hebben op de koers die de EU de komende vijf jaar volgt op gebieden als internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei.

De Parlementsleden stemmen niet alleen over nieuwe wetgeving, maar houden ook toezicht op andere EU-instellingen.


Stemmen betekent ook inspraak hebben in het beleid dat bepalend is voor ons dagelijks leven. Als u meer wilt weten over wat de EU voor u en uw regio heeft gedaan, raadpleegt u deze website.

U komt hier ook te weten wat de invloed van de EU is op uw gezondheid, werk, winkelen, onderwijs, gezin en spaargeld.


Als u benieuwd bent naar hoe andere EU-burgers van plan zijn om bij de volgende verkiezingen te stemmen, controleer dan de peilingen die regelmatig worden bijgewerkt.

Op de verkiezingsnacht kan u de verkiezingsuitslagen van alle EU-landen op de website bekijken en de samenstelling van het nieuwe Parlement achterhalen. Daarnaast kan u er veel gegevens vinden over vorige verkiezingen.


Het is voor ons allemaal belangrijk


We hebben allemaal verschillende redenen om te stemmen. Wat is die van u? Bekijk deze website en deel uw mening met uw vrienden.


Europa is van ons allemaal en stemmen is de eerste stap in het bijdragen aan de Europese democratie. U kunt zich aanmelden op www.ikstemdezekeer om deel te nemen en nodig uw vrienden en familie uit om hetzelfde te doen.


In heel Europa worden evenementen georganiseerd om mensen bewust te maken van het belang van stemmen. Kijk hier wat er in uw regio gebeurt.


Als u bereid bent om een ​​paar uur per maand te werken aan het versterken van burgerparticipatie, doe dan mee.


Houd Europa binnen handbereik en installeer de app om te zien wat Europa voor u doet en wat er in uw buurt gebeurt.