Europese verkiezingen 2019: En nu? 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Wat gebeurt er nu het nieuwe Europees Parlement verkozen is? Meer informatie over de volgende stappen vind je in onze infografiek.

Tussen 23 en 26 mei 2019 gingen EU-burgers naar de stembus voor de verkiezing van het nieuwe Europees Parlement en de 751 leden die hen de komende vijf jaar zullen vertegenwoordigen. Het is aan die nieuwe Parlementsleden om de volgende voorzitter van de Europese Commissie te kiezen en de voltallige Commissie in het geheel goed te keuren.


De Europese politieke partijen hebben hun belangrijkste kandidaten voorgedragen om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Commissie.


Na de verkiezingen zullen EU-leiders, rekening houdend met de resultaten, een kandidaat voorstellen als voorzitter van de Commissie. Het Parlement zal geen kandidaat aanvaarden die niet heeft deelgenomen aan het lijsttrekkersproces, ook wel bekend als het spitzenkandidatenproces.


Voorafgaand aan de eerste plenaire vergadering van de nieuwe zittingsperiode op 2 juli, beslissen Parlementsleden eerst van welke fractie zij eventueel lid worden. Tijdens de vorige achtste termijn van het Europees Parlement waren er acht fracties.


Tijdens de eerste plenaire vergadering zullen de leden van het Europees Parlement de voorzitter en de ondervoorzitters van het Parlement kiezen. Het Parlement zal naar verwachting tijdens de plenaire vergadering van 2 juli over de nieuwe voorzitter van de Commissie stemmen.


Vervolgens is het aan de EU-landen om commissarissen voor te dragen, wat in samenwerking gebeurt met de nieuwe voorzitter van de Commissie. De kandidaat-commissarissen zullen worden onderzocht door de parlementaire commissies die verantwoordelijk zijn voor hun voorgestelde portefeuilles. Dit gebeurt nog voordat de leden van het Europees Parlement stemmen over de goedkeuring van de voltallige Commissie in de plenaire vergadering.


Naar verwachting zal de nieuwe Europese Commissie op 1 november in functie treden.

Infografiek: Tijdlijn van de Europese verkiezingen 2019