Hoe wordt de volgende voorzitter van het Europees Parlement verkozen? (infografiek) 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Nu dat de tweede helft van de 2019-2024 zittingsperiode van het Europees Parlement begint, verkiezen de EP-leden hun nieuwe voorzitter. Ontdek meer over de procedure in onze infografiek.

De verkiezing en verantwoordelijkheden van de voorzitter en de vicevoorzitters van het Europees Parlement  

De Europarlementsleden zullen op 18 januari een volgende voorzitter van het Europees Parlement kiezen. De dag daarvoor, op 17 januari heeft het Parlement de vorige voorzitter, David Sassoli, geëerd, die op 11 januari is overleden.


Kandidaten voor de voorzittersfunctie moeten door een fractie of een groep van minstens 36 Parlementsleden worden voorgedragen. Er kunnen maximaal vier stemrondes zijn, de laatste is tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald in de derde ronde. Om voorzitter te worden, moet een kandidaat een meerderheid van de uitgebrachte stemmen krijgen.


De voorzitter leidt de activiteiten van het Parlement, onderhoudt de volgorde van de procedures en vertegenwoordigt het Parlement in de betrekkingen met andere instellingen. De voorzitter kan ervoor kiezen om sommige functies te delegeren aan de 14 ondervoorzitters, die ook tijdens de eerste plenaire vergadering zullen worden verkozen.


De ambtstermijn van de voorzitter is twee en een half jaar. Leden kunnen de voorzittersfunctie meer dan één keer bekleden.