Hoe wordt de volgende voorzitter van het Europees Parlement verkozen? (infografiek) 

 
 

De eerste taak van het nieuwe Europees Parlement is het verkiezen van de nieuwe voorzitter. Kom meer te weten over de procedure in onze infografiek.

Infografiek: De verkiezing van de voorzitter van het Europees Parlement  

Begin juli, tijdens de eerste plenaire vergadering van het nieuwe Europees Parlement, wacht de pas verkozen Parlementsleden een belangrijke eerste taak: de vekiezing van een nieuwe voorzitter.


Kandidaten voor de voorzittersfunctie moeten door een fractie of een groep van 38 Parlementsleden worden voorgedragen. Er kunnen maximaal vier stemrondes zijn, de laatste is tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald in de voorlaatste derde ronde. Om voorzitter te worden, moet een kandidaat een meerderheid van de uitgebrachte stemmen krijgen.


De voorzitter leidt de activiteiten van het Parlement, onderhoudt de volgorde van de procedures en vertegenwoordigt het Parlement in de betrekkingen met andere instellingen. De voorzitter kan ervoor kiezen om sommige functies te delegeren aan de 14 ondervoorzitters, die ook tijdens de eerste plenaire vergadering zullen worden verkozen.


De ambtstermijn van de voorzitter is twee en een half jaar. Leden kunnen de voorzittersfunctie meer dan één keer bekleden.

Verkiezing van de voorzitter van het Europees Parlement