Hoe wordt de voorzitter van de Europese Commissie verkozen? 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Het Parlement speelt een cruciale rol bij de verkiezing van de volgende voorzitter van de Europese Commissie. Bekijk onze infografiek over de verkiezingsprocedure.

© European Union 2019 -EP  

Europese leiders zullen de benoeming van de nieuwe hoofden van de Europese instellingen bespreken tijdens een top van de Raad op 20-21 juni 2019. Deze bespreking zet zich voort tijdens een andere top op 30 juni 2019.


Rekening houdend met de resultaten van de Europese verkiezingen, zal de Europese Raad een kandidaat voorstellen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.


Naar verwachting zal het Parlement tijdens de tweede plenaire vergadering in juli stemmen over de nieuwe voorzitter van de Commissie. Het is dan aan de EU-landen om commissarissen voor te stellen, wat in samenwerking gebeurt met de nieuwe voorzitter van de Commissie.


De aangewezen commissarissen worden onderzocht door de parlementaire commissies die verantwoordelijk zijn voor hun voorgestelde portefeuilles. Dit gebeurt nog voordat Parlementsleden de voltallige Commissie goedkeuren tijdens de plenaire vergadering.


Naar verwachting zal de nieuwe Europese Commissie op 1 november 2019 in functie treden.