Prioriteiten van de EP-fractie: Identiteit en Democratie 

 
 

Identiteit en democratie (ID) is een nieuwe en de op vier na grootste fractie in het huidige Europees Parlement.

Tijdens de Europese verkiezingen van mei dit jaar zijn meer dan tweehonderd miljoen Europeanen naar de stembus gegaan om de parlementsleden te kiezen die hen de komende vijf jaar in het Europees Parlement zullen vertegenwoordigen. Deze leden zijn op basis van hun politieke gezindheid in zeven fracties ondergebracht. Bekijk de videoreeks om meer over de prioriteiten van de fracties te weten te komen.

De fractie Identiteit en Democratie (ID) is in de huidige zittingsperiode van het Europees Parlement opgericht, als opvolger van de fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF). ID telt 73 leden, waardoor het de op vier na grootste fractie in het EP is.


Deze leden zijn afkomstig uit negen landen, met een meerderheid uit het Italiaanse Lega, het Franse Rassemblement National en het Duitse AfD.


Marco Zanni(Italië) werd in juli 2019 tot fractievoorzitter verkozen. Dit is zijn tweede termijn als lid van het Europees Parlement. De fractie heeft twee ondervoorzitters.


De ID-Fractie wil vooral nadruk leggen op het scheppen van banen en groei, het verbeteren van de veiligheid en het bestrijden van illegale immigratie, en het minder bureaucratisch maken van de EU.


De fractie telt onder haar leden geen ondervoorzitters van het EP, noch voorzitters van parlementaire commissies.