Hoorzittingen op dinsdag 8 oktober: Valdis Dombrovskis, Margrethe Vestager, Frans Timmermans en Wojciechowski 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Op dinsdag stelt het Europees Parlement vier kandidaten op de proef: Dombrovskis, Vestager, Timmermans en Janusz Wojciechowski

Hoorzittingen dinsdag 08/10  

Op dinsdag 8 oktober moeten drie kandidaat-vicevoorzitters voor de parlementaire commissies de hoorzittingen van het Europees Parlement doorstaan. Het Parlement zal de bereidheid testen van Valdis Dombrovskis (Letland), Margrethe Vestager (Denemarken) en Frans Timmermans (Nederland) om de uitdagingen van het EP aan te gaan.


Als alles goed gaat, krijgt de Nederlandse kandidaat Frans Timmermans een belangrijke rol: uitvoerend vicevoorzitter en portefeuillehouder Klimaat. Dit wil zeggen dat alles wat met het Europees klimaatbeleid te maken heeft de komende vijf jaar bij hem terecht komt. Overigens moet hij met de Europese ‘Green Deal’ ervoor zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. Dat staat bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hoog op de agenda. Verder zal hij verantwoordelijk zijn voor landbouw, transport, energie, milieu en oceanen.


Na de hoorzitting op 1 oktober van kandidaat-commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski, hebben Europarlementsleden hem aanvullende vragen gesteld. Ze hebben hem daarom uitgenodigd om de hoorzitting op latere datum te hervatten. Deze sessie zal plaatsvinden op 8 oktober om 11 uur en 1,5 uur duren.


Voordat het Europees Parlement over de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen kan stemmen, beoordelen de EP-commissies over de bekwaamheid van alle kandidaat-commissarissen.


Alle kandidaten zijn uitgenodigd voor een drie uur durende hoorzitting met de parlementaire commissie (of, in sommige gevallen, commissies) die bevoegd zijn voor de betreffende portefeuille. Deze hoorzittingen kunnen via live web streaming worden gevolgd en vinden plaats tussen maandag 30 september en dinsdag 8 oktober.


Meer informatie over de hoorzittingen.


Hoorzittingen op dinsdag 8 oktober