Ontdek de drie finalisten van de LUX Filmprijs in een bioscoop in jouw buurt 

 
 

Een politieke moord, een thriller over macht en corruptie en een verhaal over een antiheld die de patriarchische traditie in vraag stelt. Deze verhalen komen naar een bioscoop in jouw buurt.

Dit zijn de drie finalisten van de 2019 LUX-filmprijs, die elk jaar wordt uitgereikt door het Europees Parlement. Vanaf oktober zijn deze films te zien in Europese bioscopen tijdens de LUX-filmdagen.


‘Cold Case Hammarskjöld’, ‘The Realm’, en ‘God Exists, Her Name Is Petrunya’ zijn drie films met een erg diverse stijl maar ze hebben heel wat gemeen. Ze zijn op-en-top Europees, de verhalen doen ons stilstaan bij de politiek en ze trekken onze waarden, tradities en vooroordelen in twijfel.


Ontdek ze tijdens de LUX-filmdagen vanaf oktober 2019 tot februari 2020 en stem op jouw favoriet.


De LUX-filmdagen 2018

Filmliefhebbers kunnen tijdens de LUX-filmdagen van oktober 2019 tot februari 2020 de drie deelnemende films bekijken. Er zijn voorstellingen in bioscopen in meer dan 50 Europese steden, waaronder ook tijdens enkele filmfestivals. Het Europees Parlement heeft gezorgd voor ondertitels in de 24 officiële talen van de EU om ze voor iedereen toegankelijk te maken.


Hieronder vind je de verschillende locaties in België en Nederland:


België:


Nederland:


Voor meer informatie over de gratis voorstellingen in jouw land, klik hier.


Stem op jouw favoriete film vóór 31 januari 2020 om kans te maken op een reis naar het Karlovy Vary Internationale Filmfestival in de Tsjechische Republiek in juli, waar je persoonlijk de winnaar van de publieksprijs mag aankondigen.


Bijzondere vertoningen

Dit jaar worden de drie films simultaan vertoond. Na afloop van de film is er via livestream een Q&A-sessie met de regisseur (in het Engels). Deze zullen in Brussel plaatsvinden, maar je kan ze online volgen en via Twitter, Facebook en Instagram vragen stellen.


  • Woensdag 6 november in Kinograph in Brussel: screening van God Exists, Her Name is Petrunya (God bestaat, haar naam is Petrunya) met regisseur Teona Mitevska

  • Donderdag 7 november in Bozar in Brussel: The Realm (Het Rijk) met regisseur Rodrigo Sorogoyen

  • Vrijdag 8 november in Bozar in Brussel: Cold Case Hammarskjöld met regisseur Mads Brügger

Alle vertoningen beginnen om 20.00 uur.


De drie films

God Exists, Her Name Is Petrunya [God bestaat, haar naam is Petrunya] door de Noord-Macedonische regisseur Teona Strugar Mitevska

Wat gebeurt er wanneer een vrouw deelneemt aan een traditionele, enkel voor mannen gereserveerde race en erin slaagt een heilig kruis te bemachtigen dat een orthodoxe priester in een rivier gooit? Dat is precies wat Petrunya doet, en maakt daarmee zowel de mannen als de priester woedend. De politie wordt bij de zaak betrokken. Hoewel ze aanvankelijk geen feministe is, weigert Petrunya om het kruis terug te geven en vecht voor gelijke rechten. "Waarom heb ik geen recht op een jaar van geluk?," vraagt ​​ze, en eist dat ze de prijs voor de winnaar van de wedstrijd kan behouden.


The Realm [Het Rijk] door de Spaanse regisseur Rodrigo Sorogoyen

Hoe ver gaat iemand om de macht te behouden? Deze adrenaline-geladen thriller gaat over politieke corruptie. De film vertelt het verhaal van de ondergang van een succesvolle politicus, terwijl zijn succes voorbestemd leek om eeuwig te duren. Maak je klaar voor scherpe argumenten, spannende autoachtervolgingen en botsingen met opdringerige pers.


Cold Case Hammarskjöld door de Deense regisseur Mads Brügger

Dag Hammarskjöld stierf in 1961 tijdens een verdacht vliegtuigongeval op weg naar onderhandelingen om een ​​conflict in toenmalig Katanga, Congo, op te lossen, waarbij aanzienlijke economische belangen op het spel stonden. De Zweedse secretaris-generaal van de VN was een vooruitstrevende politicus die wilde voorkomen dat westerse landen zoals Groot-Brittannië en Frankrijk hun invloed in Afrika herstelden, nadat hun voormalige kolonies onafhankelijk waren geworden. De langzaam opgebouwde documentaire van Mads Brügger werpt een nieuw licht op dit mysterie. Dit is de derde keer in de geschiedenis van de LUX-prijs dat een documentaire finalist is.


Selectie van de winnende film

EP-leden kiezen de winnende film. Ontdek wie dit jaar de winnaar wordt tijdens de prijsuitreiking op 27 november tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg.


Over de LUX-filmprijs

Het Europees Parlement reikt ieder jaar de LUX-filmprijs uit met als doel de productie en distributie van Europese films te ondersteunen, de reflectie op huidige politieke en sociale kwesties te stimuleren en de Europese cultuur te bevorderen.