Parlement viert 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur 

 
 
Wolfgang Schäuble tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement  

Het Parlement viert de val van de Berlijnse Muur met een ceremonie op 30 november in Brussel.

De Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli en de Voorzitter van de Bundestag Wolfgang Schäuble herdachten de moed en vastberadenheid van de Duitse burgers, die bij de val van de Muur op 9 november 1989 onafhankelijk werden. Tegelijkertijd waarschuwden ze ook voor het dreigende verlies van de zwaarbevochten waarden van vrijheid en democratie en riepen ze op tot eenheid en samenwerking binnen de EU.


De val van de Muur, die Oost- en West-Berlijn verdeelde sinds 1961, hielp bij de hereniging van Europa en was de start van een nieuw en vrijer tijdperk voor miljoenen Europeanen. Voorzitter Sassoli waarschuwde wel dat de principes waar de Europese democratie op gebaseerd zijn, niet onomkeerbaar zijn. Hij zei dat ze moeten verdedigd worden tegen interne bedreigingen, zoals de heropleving van antisemitisme, vreemdelingenhaat, racisme, nationalisme en tegen andere druk van buitenaf.


“We moeten ons samen vastberaden verzetten tegen deze bedreigingen als eerbetoon aan de gebeurtenissen van die nacht in Berlijn” zei hij. “Ik geloof dat we deze strijd alleen maar samen kunnen winnen.”


Volgens Schäuble, Voorzitter van de Bundestag, is de val van de Berlijnse Muur en het einde van het IJzeren Gordijn, waardoor 500 miljoen mensen uit oost en west weer samen kwamen “ongezien in de geschiedenis”.


“We moeten beseffen wat er mogelijk is wanneer mensen samen aan iets werken. Dit is vooral van belang in een parlement dat een politieke opdracht heeft, maar tegelijk altijd moet strijden voor het algemene welzijn van iedereen,” zei hij.

Ceremonie voor de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur in het Europees Parlement in Brussel.