Parlement stemt over de nieuwe Europese Commissie (infografiek) 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Na de beoordeling van de kandidaten beslisten Europarlementariërs op 27 november om de Commissie van Ursula von der Leyen te aanvaarden, zodat zij kan aantreden op 1 december.

De leden van de nieuwe Europese Commissie  

In totaal stemden 461 Europarlementsleden voor de nieuwe Commissie, terwijl 157 tegen stemden en 89 zich onthielden.


Tijdens de plenaire vergadering, zei de verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "We zijn er klaar voor, maar nog belangrijker, Europa is er klaar voor. Ik heb een eenvoudige boodschap: laten we eraan beginnen!"


"Als we ons werk goed doen, zal Europa in 2050 het eerste C02-neutrale continent ter wereld zijn. We zullen aan de top staan in de digitale wereld, met een economie die de markt en sociale omstandigheden goed weet te balanceren. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar samen kunnen we het."


De plenaire stemming brengt een einde aan het lange en zorgvuldige onderzoek van het Parlement over het voorgestelde team commissarissen. Het doel van dit onderzoek was om ervoor te zorgen dat het uitvoerende orgaan van de EU de democratische legitimiteit heeft om te handelen volgens de belangen van de Europeanen.

Sinds Ursula von der Leyen in juli verkozen werd door Europarlementsleden als Commissievoorzitter, organiseerden parlementaire commissies met elke kandidaat hoorzittingen - van eind september tot midden november - om te oordelen of elk van hen bekwaam is voor de voorgestelde portefeuille.

Op 21 november waren de politieke groepsleiders en Parlementsvoorzitter Sassoli overeengekomen dat het onderzoeksproces was afgesloten en dat het Parlement klaar was om de laatste plenaire stemming te houden.


De nieuwe Commissie zal aantreden op 1 december. Bekijk onze infografiek om te weten wie de leden van de nieuwe Commissie zijn en wat hun verantwoordelijkheden zullen zijn.

De Commissie: Wie is wie?