Deze week in het Parlement: Brexit, Covid-19, wegverkeer 

 
 
EP-leden hebben een drukke week voor de boeg  

EP-leden zullen stemmen over aanbevelingen voor de huidige EU-VK onderhandelingen, richtlijnen voor de wegvervoersector en de klassering van Covid-19.

Vóór een stemming tijdens de plenaire sessie volgende week, zullen de commissies buitenlandse zaken (AFET) en handel (INTA) op vrijdag stemmen over hun aanbevelingen voor de lopende onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK.

Op donderdag zal de commissie werkgelegenheid (EMPL) beslissen of ze het besluit van de Commissie steunt om het virus dat Covid-19 veroorzaakt, op te nemen in risicogroep drie van biologische agentia of om te pleiten voor klassering in risicogroep vier, wat strengere gezondheids- en veiligheidsmaatregelen zou betekenen voor werknemers.

Voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde zal op maandag de respons van de bank op de Covid-19-uitbraak bespreken met de economische commissie (ECON). Op dinsdag zullen EP-leden stemmen over de veranderingen van de regels rond EU-kapitaalvereisten voor banken, om hen toe te laten bedrijven en huishoudens beter te steunen.

Op maandag zal de vervoerscommissie (TRAN) stemmen over een akkoord met EU-landen over nieuwe wegregels voor vrachtverkeer. De nieuwe regels gaan over de maximale rijtijden per dag en per week en de minimale rustpauzes voor chauffeurs; ze definiëren welke operationele regels gelden voor de plaatsing van werknemers; en ze omvatten de elektronische informatie van goederen.