“Samen voor het herstel van Europa”- Duitsland neemt voorzitterschap van Raad over

Op 1 juli, in het midden van de coronacrisis, nam Duitsland het 6 maand durende voorzitterschap van de Raad van de EU over. We vroegen Duitse EP-leden naar hun verwachtingen.

Logo van het Duitse voorzitterschap van de Raad
Logo van het Duitse voorzitterschap van de Raad

Het coronavirus vormt een enorme uitdaging voor de EU. De onmiddellijke controle van de pandemie en het herstel staan centraal in het programma van het Duitse voorzitterschap. Bondskanselier Angela Merkel besprak op 8 juli het programma tijdens de volgende plenaire sessie in het Europees Parlement in Brussel.


Het doel is om snel een akkoord te vinden over het herstelfonds en de EU-meerjarenbegroting voor 2021-2027. Duitsland wil vooruitgang boeken op het vlak van klimaatbescherming door middel van de Europese Green Deal en de economische en sociale digitalisatie. Met een focus op Afrika en de betrekkingen met China, wil Duitsland ook dat Europa meer globale verantwoordelijkheid neemt en een sterkere rol speelt in de wereld. De toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK zullen een ook een prioriteit zijn.

Prioriteiten van het Duitse voorzitterschap

  • De Covid-19-pandemie overwinnen: economisch en sociaal herstel
  • Een sterker en innovatiever Europa
  • Een eerlijk Europa
  • Een duurzaam Europa
  • Een veilig Europa met gemeenschappelijke waarden
  • Een sterk Europa binnen de wereldorde

We vroegen Duitse EP-leden wat ze verwachten van het Duitse voorzitterschap.

Duitse interesses mogen niet op de tweede plaats komen, zei Jörg Meuthen (ID). “Het is nu al een ‘voorzitterschap met schulden’.. Duitsland moet “de EU terugbrengen tot haar kerntaken en de begroting tot het noodzakelijke minimum, EU-belastingbevoegdheid voorkomen en in de plaats daarvan - als een teken van echte solidariteit - rekening houden met het per capita inkomen van de lidstaten in de berekening van financiële herverdeling.”


Daniel Caspary (EVP): “De EU-meerjarenbegroting voor 2021-2027 en het herstelfonds zullen bepalen of de EU sterker uit de coronacrisis komt. Het Duitse voorzitterschap van de Raad en bondskanselier Merkel kunnen met hun ervaring en expertise bijdragen aan Europese zaken, en dat is een positief teken voor controversiële en moeilijke gesprekken.” Berlijn kan ook een “belangrijke impuls” zijn voor het succes van de onderhandelingen over het akkoord tussen de EU en het VK, zei hij.


Jens Geier (S&D) ziet in de Covid-19-crisis potentieel voor verandering: “Het sterke voorstel van de Federale regering voor een herstelfonds is een kans om Europa eerlijker, socialer en duurzamer te maken. In overeenstemming met de Europese Green Deal, moet het herstelfonds duurzame investeringen in herbruikbare energie en digitalisering stimuleren. Het feit dat regio’s in noodomstandigheden naast leningen ook subsidies ontvangen voor de heropbouw is een grote stap in de richting van een sterk Europa.”


“Europa heeft nu de moed nodig om zich herop te bouwen,” zei vicevoorzitter Nicola Beer (Renew Europe): “Duitsland zal beoordeeld worden of het onder andere het herstel snel kan heropstarten, met de steun van innovatie en KMO’s (MKB’s). “Op het vlak van brexit “is het nodig om een no-deal scenario te vermijden”. De EU moet ook “eindelijk haar geopolitieke ambities waarmaken, extern met een sterke gezamenlijke stem voor vrede, ontwapening, mensenrechten en handel, intern door het geblokkeerde asiel- en migratiebeleid weer vrij te maken,” zei ze.


Voor Sven Giegold (Groenen/EVA) blijft klimaatbescherming een prioriteit: “De klimaatcrisis neemt geen coronapauze. Het Duitse voorzitterschap van de Raad moet daarom in tijden van corona een klimaatvoorzitterschap worden. Tijdens het Duitse voorzitterschap moeten we de onderhandelingen over de EU-klimaatwet afronden met verbeterde reductiedoelstellingen voor broeikasgassen.”


Helmut Geuking (ECH) hoopt dat het Duitse voorzitterschap van de Raad “eindelijk de Europese kindergarantie zal invoeren en een Europese kinderbijslag zal lanceren”. “Een sterk en sociaal Europa dat kan standhouden in een globaliserende wereld is in de toekomst alleen mogelijk met sterke families.”


“Het voorzitterschap kan de basis vormen van een EU dat gebaseerd is op solidariteit”, zei Martin Schirdewan (GUE/NGL medevoorzitter). “Iedereen moet een steentje bijdragen aan het sociale en economische herstel van de samenleving. Dit betekent de introductie van een digitale belasting, een uitgebreide belasting op financiële transacties en een eenmalige vermogensbelasting voor de superrijken.”

De möbiusband

  • De möbiusband is de kern van het logo van het voorzitterschap. De geometrische figuur werd ontdekt door twee Duitse wetenschappers in 1858 en heeft slecht één vlak en één rand.
  • Het staat symbool voor een Europa van solidariteit en innovatie, dat eenheid vormt door verschillende interesses te delen en samen te brengen.

Duitse ministers bespreken in het begin van juli en in september het programma van het voorzitterschap met de commissies van het Parlement.


Duitsland zal nauw samenwerken met Portugal en Slovenië – die het voorzitterschap respectievelijk overnemen op 1 januari en 1 juli 2021. Dit is de 13e keer dat Duitsland voorzitter van de Raad is, de laatste keer was in 2007.