Op de agenda tijdens de plenaire sessie: digitale diensten, hervorming landbouwbeleid, Covid-19, Wit-Rusland 

 
 

Consumentenrechten, een industriestrategie om de crisis te helpen aanpakken en mediavrijheid staan tijdens de drukke plenaire sessie van 23-26 november op de agenda.

Consumenten beschermen

EP-leden zullen op woensdag maatregelen vragen om een duurzamere interne markt op te richten door het ‘recht op herstel’ van consumenten te versterken - door praktijken die bewust de levensduur van producten verkorten te voorkomen - en door een cultuur van hergebruik te stimuleren.

Ze zullen ook meer inspanningen vragen om productveiligheid te verbeteren en burgers te beschermen op EU-niveau.

EP-leden zullen stemmen over nieuwe regels die consumentengroepen toelaten om collectief juridische stappen te ondernemen op nationaal en EU-niveau. De resultaten zullen op woensdag aangekondigd worden.

Industriestrategie

EP-leden zullen op maandag de EU-industriestrategie bespreken en zullen op woensdag een resolutie goedkeuren die vraagt om het voorstel van de Commissie te herbekijken, met zichtbare maatregelen om te herstellen van de impact van de coronapandemie, en tegelijk bij te dragen aan de groene en digitale doelstellingen van de EU.

Mediavrijheid

De stand van zaken rond mediavrijheid in de EU zal op maandag nauwlettend bekeken worden, met oog voor de bescherming van journalisten, politieke tussenkomst, desinformatie en de rol van platformen. Op woensdag zullen EP-leden de Hongaarse inmenging in de media in Slovenië en Noord-Macedonië bespreken.

Digitalisering van justitie

Het Parlement zal op dinsdag nieuwe regels goedkeuren om toegang tot justitie sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijker te maken voor EU-burgers en bedrijven via nieuwe digitale oplossingen.

Prioriteiten van de EU-top

Vóór de EU-top van 10-11 december, zullen EP-leden op woensdag in een debat met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar verwachting onderwerpen aanhalen zoals de EU-meerjarenbegroting, de rechtstaat, Covid-19-testen en -vaccins, EU-klimaatdoelstellingen en de strijd tegen terrorisme.

Meer lezen over de 10 dingen die de EU doet voor het economisch herstel na Covid-19.

Dakloosheid tegengaan

Het Parlement zal op maandag de EU oproepen om tegen 2030 een einde te maken aan dakloosheid.

Andere onderwerpen

Enkele andere onderwerpen op de agenda:

  • basisrechten in de EU
  • een nieuwe farmaceutische strategie
  • Recht op abortus in Polen
  • €823 miljoen bijstand voor acht lidstaten die getroffen werden door natuurrampen
  • de situatie in het noordelijke deel van Cyprus dat door Turkije bezet wordt