LUX-publieksprijs: bekijk de genomineerde films en kies je favoriet 

 
 

De drie genomineerde films voor de 2021 LUX-prijs zijn: ‘Druk, ‘Collective’ en ‘Corpus Christi’.

De filmprijs van het Parlement ondergaat dit jaar grote veranderingen door het publiek rechtstreeks te betrekken bij de keuze van de winnaar van de LUX – Europese publieksprijs voor de beste film samen met EP-leden.

De drie genomineerde films werden aangekondigd tijdens het European Film Awards-festival op 12 december:

  • Druk - van Thomas Vinterberg (een Deense/Nederlandse/Zweedse coproductie)
  • Collective - van Alexander Nanau (een Roemeense/Luxemburgse coproductie)
  • Corpus Christi – van Jan Komasa (een Poolse/Franse coproductie)

Druk (Another Round) van Deense regisseur Thomas Vinterberg (originele titel: Druk)

Heb je al eens gehoord van de obscure theorie van een Noorse psycholoog dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest kan openen, creativiteit kan stimuleren en ons gelukkig kan maken? Vier leraren van de middelbare school maken er een experiment van, maar wat lijkt als een oplossing voor een midlifecrisis, ontspoort al heel snel. Vinterberg’s film gaat niet alleen over drinken, het heeft een diepere boodschap over de hoogte- en dieptepunten van het leven, en hoe er eerlijk mee om te gaan.

Collective van Roemeense regisseur Alexander Nanau (originele titel: Colective)

Deze opzwepende documentaire werd genoemd naar een nachtclub in Boekarest waar een tragische brand in 2015 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden veroorzaakte. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers in het ziekenhuis stierven hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagende corruptie en nepotisme die levens kosten, maar tonen ook dat moedige en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen keren.

Corpus Christi van Poolse regisseur Jan Komasa (originele titel: Boże Ciało)

De film is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een jonge ex-gedetineerde die een spirituele transformatie ondergaat en priester wil worden. Door een speling van het lot, krijgt hij de verantwoordelijkheid over een parochie in een klein Pools dorpje. Naarmate het verhaal evolueert, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat vreet aan de gemeenschap. Via het verhaal van deze charismatische priester, onderzoekt Komasa wat een gemeenschap vormt en wat ons vatbaar maakt voor zowel valse als echte leiders.

Kijk en stem

Ben je geïnteresseerd in de films? Ontdek op www.luxaward.eu hoe en waar je ze kan bekijken (online of in de bioscoop) en breng je stem uit via de website.

Hoe kan je stemmen op de LUX-publieksprijs 
  • Je kan tot 23 mei 2021 stemmen via www.luxaward.eu. 
  • Je kan elke film een score geven van één tot vijf sterren. 
  • Je kan je beoordeling onbeperkt wijzigen tot het sluiten van de stemming. De laatste stem telt.  

Het eindklassement zal bepaald worden via een combinatie van de publieke stemmen en de stem van de EP-leden, met elk 50 procent  van de stemmen.

Meer over de selectieprocedure in onze infografiek.

Europese films in Europese bioscopen

Met deze LUX-publieksprijs bundelt het Europees Parlement de krachten met de European Film Academy om een breder publiek te bereiken. Met deze filmprijs biedt het Parlement sinds 2007 concrete steun aan de distributie van Europese films door de genomineerde films in de 24 EU-talen te ondertitelen. De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door Europese coproducties te selecteren die actuele, sociale en politieke onderwerpen in de kijker zetten, en die een debat over onze waarden aanmoedigen.

De Europese Commissie en het Europa Cinemas netwerk zijn ook partners van de LUX-prijs.