Op de agenda: reiscertificaten, vaccins en boerderijdieren 

 
 
Europarlementariërs hebben weer een drukke week voor de boeg  

Europarlementariërs discussiëren over voorgestelde regels voor reiscertificaten en overwegen om de goedkeuring te versnellen van vaccins die zijn aangepast tegen nieuwe COVID-19-varianten.

Digitale groene certificaat

De commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) houdt dinsdagochtend een debat over de introductie van het digitale groene certificaat dat binnen de EU laat zien of een reiziger is ingeënt tegen COVID-19, een recent negatief testresultaat heeft of heeft het virus recentelijk heeft gehad. In maart besloot het Parlement tot een versnelde procedure om het digitale groene certificaat nog voor de zomer te kunnen goedkeuren, zodat het certificaat kan bijdragen aan het creëren van veilige reisomstandigheden tijdens de zomer.


COVID-19 vaccins

Nieuwe COVID-19 varianten vereisen mogelijk aanpassingen aan reeds goedgekeurde vaccins. De commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) bespreekt donderdag en stemt vrijdag over een procedure om de goedkeuring van dergelijke aanpassingen te versnellen.


Verbod op dieren in kooien

Een burgerinitiatief dat pleit voor een verbod op het houden van boerderijdieren in kooien zal donderdagochtend in een openbare hoorzitting worden besproken. De organisatoren van het End the Cage Age’-initiatief, EP-leden, commissarissen en experts zullen deelnemen.


Betrekkingen met India

De commissie buitenlandse zaken zal dinsdag stemmen over een standpunt over de betrekkingen tussen de EU en India, voorafgaand aan een top op 8 mei.


Live tv-uitzending van sportevenementen

Digitale piraterij schaadt de organisatoren van live sportevenementen, maar voort ook risico's voor gebruikers, aangezien ze kunnen worden blootgesteld aan gegevensdiefstal of software die de computer van de gebruiker kan beschadigen. De commissie juridische zaken stemt dinsdag over een rapport dat oplossingen voor het probleem voorstelt.