LUX-publieksweek: bekijk en beoordeel Europese films 

 
 

Ontdek waar je de films kunt bekijken die zijn genomineerd voor de LUX-publieksprijs 2021 en hoe je op je favoriet kunt stemmen.

De poster van de drie finalisten van de LUX Audience Award-films 'Another Round', 'Collectiv' en 'Corpus Christi'  

Thomas Vinterbergs Oscarwinnende Druk, Collective door Alexander Nanau en Corpus Christi van Jan Komasa (respectievelijk genomineerd voor de Oscars in 2020 en 2021) zijn de drie films van het Europees Parlement en de 2021 LUX Audience Award van de Europese Filmacademie.


Hoe te kijken

Tijdens de LUX-publieksweek van 10 tot 16 mei kun je alle drie de films gratis online bekijken. Ben je geïnteresseerd in de films? Ontdek op www.luxaward.eu hoe en waar je ze kan bekijken (online of in de bioscoop) en breng je stem uit via de website.


Bekijk ook het live debat met de drie regiseurs op Facebook op vrijdag 14 mei om 17.00 uur.

 

De films

Druk (Another Round) van Deense regisseur Thomas Vinterberg (originele titel: Druk)

Heb je al eens gehoord van de obscure theorie van een Noorse psycholoog dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest kan openen, creativiteit kan stimuleren en ons gelukkig kan maken? Vier leraren van de middelbare school maken er een experiment van, maar wat lijkt als een oplossing voor een midlifecrisis, ontspoort al heel snel. Vinterberg’s film gaat niet alleen over drinken, het heeft een diepere boodschap over de hoogte- en dieptepunten van het leven, en hoe er eerlijk mee om te gaan.

Druk won de Oscar voor beste internationale speelfilm in 2021. Het productiebedrijf van Leonardo DiCaprio plant een Engelstalige remake.


Collective van Roemeense regisseur Alexander Nanau (originele titel: Colective)

Deze opzwepende documentaire werd genoemd naar een nachtclub in Boekarest waar een tragische brand in 2015 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden veroorzaakte. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers in het ziekenhuis stierven hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagende corruptie en nepotisme die levens kosten, maar tonen ook dat moedige en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen keren.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale film en beste documentaire.


Corpus Christi van Poolse regisseur Jan Komasa (originele titel: Boże Ciało)

De film is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een jonge ex-gedetineerde die een spirituele transformatie ondergaat en priester wil worden. Door een speling van het lot, krijgt hij de verantwoordelijkheid over een parochie in een klein Pools dorpje. Naarmate het verhaal evolueert, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat vreet aan de gemeenschap. Via het verhaal van deze charismatische priester, onderzoekt Komasa wat een gemeenschap vormt en wat ons vatbaar maakt voor zowel valse als echte leiders.


Stemmen

Dit jaar wordt de winnaar gekozen door leden van het Europees Parlement en het publiek, waarbij elke groep 50 procent van de stemmen voor zijn rekening neemt. Beoordeel alle drie de films vóór 23 mei met één tot vijf sterren op www.luxaward.eu. Laat je stem horen en maak kans om de volgende uitreiking van de European Film Awards in december 2021 bij te wonen.


Over de LUX-Publieksprijs

 Het Europees Parlement lanceerde de LUX-prijs in 2007 met als doel de productie en distributie van Europese films te ondersteunen, reflecties over actuele politieke en sociale kwesties te stimuleren en de Europese cultuur te vieren. Dit jaar werkte het Parlement samen met de Europese Filmacademie, de Europese Commissie en het Europa Cinemas-netwerk om de LUX-Publieksprijs onder de aandacht te brengen bij een breder publiek.


Alle drie de finalisten zijn ondertiteld in de officiële EU-talen. De winnende film wordt ook aangepast voor blinden en slechtzienden.