Belarussische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya spreekt EP-leden toe 

 
 
Sviatlana Tsikhanouskaya  

Sviatlana Tsikhanouskaya sprak de EP-leden toe over de voortdurende onderdrukking van dissidenten in Belarus en riep de EU op om krachtdadig op te treden tegen het regime.

Vóór haar toespraak tijdens de plenaire sessie in Straatsburg op 24 november, veroordeelde Parlementsvoorzitter David Sassoli de acties van het Belarussische regime en riep de andere instellingen op om het respect voor fundamentele rechten in het land te verdedigen:


“Belarus blijft de burgerrechten schenden, om de burgermaatschappij het zwijgen op te leggen, en onderdrukking als een dagelijks wapen te gebruiken. Het regime aarzelde niet om mannen, vrouwen en kinderen die bescherming nodig hebben te gebruiken en hun leven in gevaar te brengen zonder respect voor fundamentele mensenrechten, enkel om de EU te destabiliseren.”


Sviatlana Tsikhanouskaya zei: “Het Belarussische regime heeft aangetoond dat het bereid is om mensen van internationale vluchten te halen en internationale agentschappen te misbruiken om tegenspraak te straffen. Ze gebruiken migranten als een wapen met het opzet om de stabiliteit en de veiligheid van Europa te ondermijnen”.


Ze riep de EU op om te helpen om de aanhoudende migrantencrisis aan de EU-Belarussische grens aan te pakken: “Zowel de Belarussen als de migranten zijn nu gijzelaars van het regime en deze twee problemen kunnen niet afzonderlijk worden aangepakt.”


Ze zei dat de EU de sancties tegen het regime zou moeten coördineren met de VS en het VK om ervoor te zorgen dat de sancties efficiënt en niet alleen symbolisch zijn.

Dictaturen hebben geen natuurlijke, geografische grenzen. Ze spreiden zich uit als ze niet worden tegengehouden

Sviatlana Tsikhanouskaya 

Belarussiche oppositieleider

Tsikhanouskaya’s toespraak komt te midden van een voortdurende geopolitieke crisis aan de EU-Belarussische grens. Het Belarussische regime loodst migranten uit voornamelijk het Midden-Oosten naar de grens met de EU, voornamelijk naar Polen. Als reactie daarop is de EU overeengekomen om de huidige EU-sancties tegen Belarus uit te breiden naar onder andere luchtvaartmaatschappijen en personen die migranten naar de grenzen brengen.