Op de agenda in de tweede helft van 2022: energie, minimumlonen, universele oplader

De EP-leden zullen in het najaar nieuwe wetten goedkeuren om het leven van de Europeanen te verbeteren, onder meer over energiezekerheid, gendergelijkheid en artificiële intelligentie.

Staat van de Unie

Tijdens haar derde Staat van de Europese Unie zal Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de belangrijkste prioriteiten en uitdagingen van de Commissie voor de komende twaalf maanden schetsen. De leden van het Europees Parlement zullen haar werk van het afgelopen jaar onder de loep nemen en ervoor zorgen dat de belangrijkste zorgen van de Europeanen worden aangepakt, zoals energiezekerheid en klimaatverandering. Het debat vindt op 14 september in Straatsburg plaats.

Energie

Energiezekerheid is een belangrijk aandachtspunt sinds de Russische inval in Oekraïne, die in heel Europa en de rest van de wereld tot een enorme stijging van de olie- en gasprijzen heeft geleid. Het Parlement zal naar verwachting stemmen over maatregelen om de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de productie van groene energie op te voeren, inclusief nieuwe regels voor hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie.

Universele oplader

Het Parlement staat op het punt zijn goedkeuring te geven aan regels voor één oplader voor elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en headsets. Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de standaardlader in de EU, ongeacht de fabrikant. De verandering zal zorgen voor minder elektronisch afval en het leven van de consumenten gemakkelijker maken.

Opvolging van de Conferentie over de Toekomst van Europa

De EP-leden zullen een vervolg geven aan de 49 voorstellen voor EU-hervorming die zijn gedaan door de Conferentie over de Toekomst van Europa, die op 9 mei is afgesloten. In het najaar zal een feedback-evenement plaatsvinden om de burgers op de hoogte te houden en uit te leggen welke vooruitgang is geboekt.

Minimumlonen

De eerste EU-wetgeving inzake fatsoenlijke minimumlonen zal naar verwachting in september door het Parlement worden goedgekeurd. De EU-landen moeten ervoor zorgen dat hun nationaal wettelijk minimumloon een fatsoenlijke levensstandaard biedt. De leden van het Europees Parlement verwachten dat de regels tot een reële loonstijging zullen leiden en armoede van werknemers en de loonkloof tussen mannen en vrouwen zullen helpen verkleinen.

Artificiële intelligentie

Het Parlement zal ook stemmen over nieuwe regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De zogenoemde AI-wet moet het potentieel van AI ten volle benutten op gebieden als gezondheid, milieu en klimaatverandering. De EP-leden willen dat de EU op dit gebied het voortouw neemt en duidelijke normen vaststelt die de EU-waarden weerspiegelen en ervoor zorgen dat de grondrechten worden beschermd.

Gendergelijkheid op de werkplek

Het Parlement zal naar verwachting zijn een wetsvoorstel goedkeuren dat moet zorgen voor meer gelijkheid in de raden van bestuur van grote ondernemingen. De zogenaamde richtlijn "Vrouwen in raden van bestuur" zal transparante aanwervingsprocedures in bedrijven invoeren, zodat ten minste 40% van de niet-uitvoerende bestuursfuncties of 33% van alle bestuursfuncties ingevuld wordt door het ondervertegenwoordigde geslacht.


De EP-leden zullen ook aan de onderhandelingen beginnen met de Raad over de richtlijn beloningstransparantie, die bepaalde bedrijven zou verplichten om de salarissen van mannen en vrouwen in dezelfde positie en functie openbaar te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om salarissen te vergelijken en de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan het licht te brengen.

Werknemers van digitale platforms

Europarlementariërs zullen werk maken van een richtlijn om de rechten van werknemers van digitale platforms, zoals Uber en Deliveroo, te verbeteren. De voorgestelde regels moeten ervoor zorgen dat deze werknemers een arbeidsstatus krijgen die overeenkomt met hun arbeidsregelingen.


Naar schatting beschouwen negen van de tien platforms in de EU mensen die via hen werken momenteel als zelfstandigen. Van de 28 miljoen mensen die via platforms werken, worden er momenteel mogelijk 5,5 miljoen verkeerd geclassificeerd. Als gevolg daarvan worden sommige mensen die via digitale arbeidsplatforms werken, de arbeids- en sociale rechten ontzegd die bij een arbeidsstatus horen.

Cryptomunten

De EP-leden zullen stemmen over een wettelijk kader voor crypto-activa in de EU. De regels waarover het Parlement en de Raad in juni overeenstemming hebben bereikt, omvatten maatregelen tegen marktmanipulatie en om het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en andere criminele activiteiten te voorkomen. Ook moeten consumenten beter worden geïnformeerd over risico's, kosten en heffingen in verband met crypto-activa, waaronder cryptomunten en Non-Fungible Tokens (NFT).

Sacharovprijs

In december zal het Parlement de jaarlijkse Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken uitreiken, een prijs die wordt toegekend aan personen en organisaties die wereldwijd de mensenrechten en de democratie verdedigen. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Russische oppositieleider en corruptiebestrijder Aleksej Navalny.