Premier van Estland: Het is in ons belang dat Oekraïne stabieler wordt  

 
 
Kaja Kallas, premier van Estland, en Roberta Metsola, Voorzitter van het Europees Parlement  

Kaja Kallas, premier van Estland, heeft als eerste EU-leider het Europees Parlement toegesproken op 9 maart in het kader van de debattenreeks “Dit is Europa”.

Parlementsvoorzitter Roberta Metsola opende het debat met de volgende woorden: “In deze veranderde wereld moet de Europese Unie een nieuwe rol krijgen. We moeten meer investeren in defensie en innovatieve technologieën. Nu moeten we doortastende maatregelen nemen om de veiligheid van alle Europeanen te waarborgen. We moeten nu een echte veiligheids- en defensie-unie opbouwen en minder afhankelijk worden van het Kremlin.”

Naar aanleiding van de invasie van Oekraïne en als premier van een land dat een grens van bijna 300 km met Rusland deelt, pleitte Kallas ervoor de EU-defensie te versterken, minder energieafhankelijk te worden en ze benadrukte het belang van de NAVO.


Zij sprak ook over hoe belangrijk de toekomst van Oekraïne is: “Het is in ons belang dat Oekraïne een stabieler en welvarender land wordt en stevig gebaseerd is op de rechtsstaat. (...) Oekraïne het perspectief op lidmaatschap geven, is niet alleen in ons belang, maar ook onze morele plicht. Oekraïne strijdt niet enkel voor zichzelf, maar strijdt ook voor Europa.”


Ze sprak de Russische burgers rechtstreeks aan en verzekerde hun dat het optreden van de EU niet tegen hen is gericht, en dat de sancties bedoeld zijn om president Vladimir Poetin en zijn regering te isoleren. “We blijven hopen op een stabiel en democratisch Rusland dat zijn buren respecteert en de beginselen van de rechtsstaat eerbiedigt.”

Fractievoorzitters

In hun reacties op de toespraak van Kallas riepen de Europarlementsleden op meer te doen om Oekraïne te helpen in de strijd, onder meer door meer wapens te leveren en de EU minder afhankelijk te maken van olie en gas uit Rusland. Ze wezen er ook op dat we de Oekraïense vluchtelingen moeten ondersteunen en de Europese waarden moeten verdedigen.


U kunt het debat hier bekijken.