De Italiaanse premier Draghi roept op tot snellere integratie in de EU  

 
 
Mario Draghi, premier van Italië, en Roberta Metsola, Voorzitter van het Europees Parlement  

De Europarlementsleden steunden de oproep van Mario Draghi om duurzame economische groei te waarborgen door de EU te hervormen, tijdens een debat op 3 mei in de reeks “Dit is Europa”.

“Opnieuw moeten wij in de EU al het mogelijke doen”, zei Parlementsvoorzitter Roberta Metsola tijdens haar aankondiging van de premier van Italië, Mario Draghi. Ze wees erop dat hij als president van de Europese Centrale Bank de EU uit een crisis heeft geleid. “Ik twijfel er niet aan dat we weer kunnen vertrouwen op uw ervaring nu zich een nieuwe existentiële crisis voordoet in de EU.”

Premier Draghi zei dat de huidige meervoudige crisis in Europa — door de oorlog in Oekraïne, de stijging van de energieprijzen en de toestroom van vluchtelingen — “ons dwingt om de integratie te versnellen”. “We moeten de Europese burgers tonen dat we in staat zijn een Europa te leiden dat zijn waarden, zijn geschiedenis en zijn rol in de wereld kan waarmaken.” Hij voegde daaraan toe: “Wij mogen niet blijven vasthouden aan het unanimiteitsbeginsel (...) en moeten met gekwalificeerde meerderheid besluiten nemen”, zodat “Europa op tijd besluiten kan nemen”.

Over de Russische aanval tegen Oekraïne zei hij: “De prioriteit is hier om zo spoedig mogelijk een staakt-het-vuren te bereiken.” “Wij willen Oekraïne in de EU”, zei hij, en “we moeten hier zo snel mogelijk werk van maken.”

Draghi stelde ook voor om de nationale defensiesystemen beter te coördineren, het migratiebeheer in de EU te versterken, de rekeningen en brandstofprijzen onder controle te houden en gezinnen te helpen met loonsteun.

U kunt beide toespraken hier bekijken.

Fractievoorzitters

In hun reacties op de toespraak prezen de EP-leden het leiderschap van Italië en zijn inzet voor de EU, met name tijdens de pandemie. Ze benadrukten dat samenwerking en solidariteit in de EU meer dan ooit nodig zijn vanwege de Russische aanval en de andere uitdagingen waar Europa vandaag mee worstelt, zoals klimaatverandering of de hulp aan vluchtelingen. De Europarlementariërs benadrukten dat de transitie en onafhankelijkheid op het gebied van energie essentieel zijn voor het succes van de EU op lange termijn, maar ook om hulp te bieden aan Oekraïne. U kunt de toespraken van de fractievoorzitters hier bekijken.

U kunt het volledige debat hier bekijken.

Dit was het tweede debat in de reeks “Dit is Europa”, die gaat over een gemeenschappelijke agenda voor de toekomst van Europa.