Sacharovprijs 2022: de kandidaten  

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
De Russische oppositieleider Alexei Navalny ontving de 2021 Sacharovprijs. Zijn dochter Daria Navalnaya nam de prijs in ontvangst.  

Ontdek de kandidaten voor de 2022 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken uitgereikt door het Europees Parlement.

Het Parlement reikt elk jaar de Sacharovprijs uit om eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensen en organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de Russische oppositieleider Alexei Navalny voor zijn strijd tegen corruptie en schendingen van de mensenrechten door het Kremlin.

Kandidaturen voor de Sacharovprijs kunnen worden voorgedragen door politieke fracties en/of een groep van minstens 40 EP-leden. De kandidaten van dit jaar werden op 26 september 2021 voorgesteld tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissie buitenlandse zaken, de commissie ontwikkelingssamenwerking en de subcommissie mensenrechten. Ze zijn:

  • Het dappere Oekraïense volk vertegenwoordigd door president Volodymir Zelenskyy (genomineerd door de EVP)
  • Het volk van Oekraïne (genomineerd door de S&D en Renew Europe)
  • Sônia Guajajara (genomineerd door De Groenen/EVA)
  • President Zelenskyy (genomineerd door de ECH)
  • De waarheidscommissie in Colombia (genomineerd door Links/GUE-NGL)
  • Shireen Abu Akleh (genomineerd door Grace O'Sullivan en 42 andere EP-leden)
  • Julian Assange (genomineerd door Sabrina Pignedoli en 40 andere EP-leden)

Het dappere Oekraïense volk, vertegenwoordigd door president Volodymir Zelenskyy, werd genomineerd door de EVP. De ongeprovoceerde oorlog van Rusland tegen Oekraïne, die in februari 2022 begon, brengt enorme kosten met zich mee voor het Oekraïense volk in de vorm van mensenlevens en verwoeste steden en dorpen. Het Oekraïense volk vecht om zijn huizen, soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit te beschermen, maar vecht ook elke dag op het slagveld voor vrijheid, democratie, de rechtsstaat en Europese waarden, stelt de nominatie.

De S&D en Renew Europe hebben de bevolking van Oekraïne genomineerd, waarbij de rol van individuen, vertegenwoordigers van maatschappelijke initiatieven en staats- en overheidsinstellingen wordt benadrukt. In de nominatie worden onder meer de noodhulpdiensten van Oekraïne genoemd, Yulia Pajevska (oprichtster van de medische evacuatie-eenheid "Angels of Taira"), Oleksandra Matviychuk (mensenrechtenactiviste), de Yellow Ribbon Civil Resistance Movement en Ivan Fedorov (burgemeester van de Oekraïense stad Melitopol, dat momenteel bezet is door Russische troepen

De ECH heeft de Oekraïense president Volodymir Zelenskyy genomineerd als het symbool van de moed van het Oekraïense volk en benadrukt hierbij zijn moed, volharding en toewijding aan zijn volk en aan de Europese waarden.

Sônia Guajajara, genomineerd door de Groenen/EVA, is een milieu- en inheemse activiste in Brazilië. Als leider van een alliantie van inheemse volkeren zet zij zich in voor de bescherming van de rechten van inheemse volkeren om over hun land te beschikken. Haar activisme heeft geleid tot botsingen met de Braziliaanse overheid en invloedrijke landbouw- en mijnbouwlobby's die de controle over inheemse gebieden willen overnemen.

De waarheidscommissie in Colombia, genomineerd door Links/GUE-NGL, is een orgaan dat is opgericht in het kader van een vredesakkoord uit 2016 om een einde te maken aan de Colombiaanse burgeroorlog. Het wil de feiten achterhalen over de mensenrechtenschendingen tijdens het conflict en opkomen voor de rechten van miljoenen slachtoffers ervan. De nominatie - waarin de namen worden genoemd van Francisco de Roux, Alejandro Valencia Villa, Marta Ruiz Naranjo, Alfredo Molano Bravo (postuum), Alejandro Castillejo, Saúl Alonso Franco, Lucía Victoria González, Patricia Tobón Yagarí, Alejandra Miller, Leyner Palacios, Ángela Salazar Murillo (postuum) en Carlos Martin Beristain - is een eerbetoon aan de slachtoffers van de burgeroorlog en wordt beschreven als een manier om het vredesproces te ondersteunen.

Shireen Abu Akleh, genomineerd door Grace O'Sullivan en 42 andere leden van het Europees Parlement, was 25 jaar lang een Palestijns-Amerikaanse journaliste voor de nieuwszender Al Jazeera. Ze was één van de meest prominente reporters in de Arabisch sprekende wereld, bekend om haar verslaggeving over het conflict in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Ze werd op 11 mei 2022 doodgeschoten toen ze verslag deed over een inval van de Israel Defence Forces (IDF of het Israëlische leger) in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever.

Julian Assange, één van de activisten achter WikiLeaks, werd genomineerd door Sabrina Pignedoli en 40 andere EP-leden. Hij heeft wereldwijd toonaangevende kranten voorzien van documenten over oorlogsmisdaden, willekeurige opsluitingen, mensenrechtenschendingen en marteling. Hij zit gevangen in het Verenigd Koninkrijk en staat momenteel voor een uitlevering aan de Verenigde Staten om terecht te staan op beschuldiging van spionage en computermisbruik.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Het werd opgezet in 1988 om individuen en organisaties te lauweren die zich inzetten voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. De prijs werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov en het prijzengeld is 50 000 euro.

Tijdlijn 
  • 13 oktober: de AFET- en DEVE-commissies zullen tijdens een gezamenlijke vergadering de drie finalisten selecteren  
  • 19 oktober: de Conferentie van voorzitters maakt de prijswinnaar bekend  
  • 14 december: officiële uitreiking van de Sacharovprijs in Straatsburg