Sacharovprijs 2022: De finalisten  

 
 
De Sacharovprijs 2022 finalisten: Julian Assange, het volk van Oekraïne en hun vertegenwoordigers, en de Colombiaanse Waarheidscommissie  

De finalisten van de Sacharovprijs 2022 zijn Julian Assange, het volk van Oekraïne en hun vertegenwoordigers, en de Colombiaanse Waarheidscommissie.

Ontmoet de finalisten van de 2022 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement, die op 13 oktober verkozen werden tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies buitenlandse zaken en ontwikkeling:


  • Julian Assange, medeoprichter van Wikileaks
  • Het dappere volk van Oekraïne, vertegenwoordigd door hun president, verkozen leiders en het maatschappelijk middenveld
  • De Waarheidscommissie in Colombia

Julian Assange

Als één van de medeoprichters van WikiLeaks, heeft Assange wereldwijd toonaangevende kranten voorzien van documenten over oorlogsmisdaden, willekeurige opsluitingen, mensenrechtenschendingen en marteling. Hij zit gevangen in het Verenigd Koninkrijk en staat momenteel voor een uitlevering aan de Verenigde Staten om terecht te staan op beschuldiging van spionage en computermisbruik.

Het dappere volk van Oekraïne, vertegenwoordigd door hun president, verkozen leiders en het maatschappelijk middenveld

De ongeprovoceerde oorlog van Rusland tegen Oekraïne, die in februari 2022 begon, brengt enorme kosten met zich mee voor het Oekraïense volk in de vorm van mensenlevens en verwoeste steden en dorpen. Het Oekraïense volk vecht om zijn huizen, soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit te beschermen, maar vecht ook elke dag op het slagveld voor vrijheid, democratie, de rechtsstaat en Europese waarden, stelt de nominatie.

De nominatie beklemtoont ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor zijn moed, uithoudingsvermogen en toewijding aan zijn volk. Ook de rol van individuen, vertegenwoordigers van maatschappelijke initiatieven en staats- en overheidsinstellingen wordt benadrukt. In de nominatie worden onder meer de noodhulpdiensten van Oekraïne genoemd, Yulia Pajevska (oprichtster van de medische evacuatie-eenheid "Angels of Taira"), Oleksandra Matviychuk (mensenrechtenadvocate en -activiste), de Yellow Ribbon Civil Resistance Movement en Ivan Fedorov (burgemeester van de Oekraïense stad Melitopol, dat momenteel bezet is door Russische troepen).

De waarheidscommissie in Colombia

De waarheidscommissie in Colombia is een orgaan dat werd opgericht in het kader van een vredesakkoord uit 2016 om een einde te maken aan de Colombiaanse burgeroorlog. Het wil de feiten achterhalen over de mensenrechtenschendingen tijdens het conflict en opkomen voor de rechten van miljoenen slachtoffers ervan. De nominatie - waarin de namen worden genoemd van Francisco de Roux, Alejandro Valencia Villa, Marta Ruiz Naranjo, Alfredo Molano Bravo (postuum), Alejandro Castillejo, Saúl Alonso Franco, Lucía Victoria González, Patricia Tobón Yagarí, Alejandra Miller, Leyner Palacios, Ángela Salazar Murillo (postuum) en Carlos Martin Beristain - is een eerbetoon aan de slachtoffers van de burgeroorlog en wordt beschreven als een manier om het vredesproces te ondersteunen.

De finalisten werden door de EP-leden geselecteerd uit een langere lijst van nominaties door de fracties of groepen van minstens 40 EP-leden. Lees meer over de Sacharov-nominaties van 2022.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Het werd opgezet in 1988 om individuen en organisaties te lauweren die zich inzetten voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. De prijs werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov en het prijzengeld is 50 000 euro. In 2021 werd de prijs uitgereikt aan de Russische oppositieleider Alexei Navalny voor zijn strijd tegen corruptie en schendingen van de mensenrechten door het Kremlin.

Volgende stappen

  • 19 oktober: de Conferentie van voorzitters maakt de prijswinnaar bekend
  • 14 december: officiële uitreiking van de Sacharovprijs in Straatsburg