AI-regels: wat het Europees Parlement wil 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Ontdek hoe EP-leden de wetgeving rond EU-artificiële intelligentie willen vormgeven - om innovatie te stimuleren maar tegelijk veiligheid en mensenrechten te verzekeren.

Feiten en cijfers over artificiële intelligentie - investeringen in AI en de economische impact  

Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie van de maatschappij. Het is moeilijk om ons een leven in te beelden zonder het gebruik van AI voor vele goederen en diensten, en er zijn nog meer veranderingen op komst op het vlak van onder andere werkgelegenheid, bedrijfsleven, financiën, gezondheid, veiligheid en landbouw. AI is ook een essentieel onderdeel van de Green Deal en het Covid-19-herstel.

De EU bereid een eerste reeks regels voor om toezicht te houden over de kansen en bedreigingen van AI, met de nadruk op vertrouwen scheppen in AI - inclusief de aanpak van de potentiële impact van AI op individuen, de maatschappij en de economie. Maar ze willen tegelijkertijd ook een klimaat creëren waarin Europese onderzoekers, ontwikkelaars en bedrijven kunnen gedijen.

De Commissie wil particuliere en openbare investeringen in AI-technologie zien stijgen tot €20 miljard per jaar.

Feiten en cijfers over artificiële intelligentie - patentaanvragen en nieuwe banen  

Het Parlement werkt aan een breed scala van andere AI-gerelateerde zaken:

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie hangt ook af van een succesvolle Europese datastrategie. Het Parlement heeft de voorstellen voor gegevenswetgeving op 25 maart 2021 aangenomen.

Lees meer over kansen en uitdagingen voor big data.