Transparante belastingheffing  
De strijd voor een eerlijk en transparant belastingstelsel 

Economie  Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   

De Europese Unie moet het initiatief nemen in de wereldwijde bestrijding van belastingontduiking, belastingontwijking en het witwassen van geld.

Nieuwsitems 

       

Multinationals moeten hun belastingen betalen waar ze hun winst maken, is één van de aanbevelingen van de commissie Belastinguitspraken. Rapporteurs van het verslag dat op 25 november werd aangenomen, Elisa Ferreira (S&D, Portugal) en Michael Theurer (ALDE, Duitsland) vertelden ons dat het moeilijk was om antwoorden van multinationals en lidstaten te krijgen tijdens het onderzoek. Ze hopen dat de aanbevelingen kunnen leiden tot eerlijkere belastingconcurrentie.

       

Volgens de meest recente Eurobarometer-enquête in opdracht van het Europees Parlement, vindt 75% van alle Europeanen dat de EU moet meer doen om belastingfraude te bestrijden. Waar werkt het EP al aan op dit gebied? Sinds het begin van de economische en financiële crisis, hebben de leden aangedrongen op meer transparantie om een einde te maken aan oneerlijke belastingpraktijken. Bekijk ons dossier voor een overzicht van het werk van het Parlement.

       

De lidstaten moeten begrijpen dat het aantrekken van investeringen door het verlenen van belastingakkoorden illegaal is volgens de EU-regels die de lidstaten zelf hebben vastgesteld, zegt EP-rapporteur betreffende de automatische uitwisseling van belastingafspraken Markus Ferber (EVP, DE). Wij spraken hem volgend op de ontwikkelingen na het verdict van de Commissie wat betreft Apple in Ierland. Commissaris Vestager heeft de volledige steun van het Europees Parlement voegde hij toe.

       

Het is van essentieel belang dat Europa de leiding neemt in de in de strijd tegen belastingontduiking, vertelde Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz de leden van de enquêtecommissie naar de Panama papers. Stiglitz, die naar aanleiding van de onthullingen adviseur van de Panamese regering werd, zei dat de VS waarschijnlijk niet doeltreffend is in de aanpak van het probleem: "Wanneer uw [toekomstige] President hoofdontduiker is, is het moeilijk vertrouwen te hebben in de kant die het op zal gaan."

       

Fraude met btw op goederen die worden uitgevoerd naar andere lidstaten kost de belastingbetaler naar schatting € 50 miljard per jaar. De Europese Commissie heeft een actieplan gelanceerd voor de aanpak van btw-fraude en voor de bijwerking van de huidige btw-regels die stammen uit 1993. Het EP bespreekt het actieplan op woensdag 23 november.

Het standpunt van het Parlement 

Onderzoekscommissie van de Panama Papers 

Video's 

Nieuwsitems 

       

Belastingontwijking door het bedrijfsleven kost de EU-landen € 160-190 miljard aan verloren inkomsten per jaar. De leden bespraken op dinsdag 7 juni 2016nieuwe maatregelen om de meest voorkomende praktijken te bestrijden en namen ze de volgende dag aan. Lees verder over de wetgeving en bekijk onze infografiek die de tarieven van de vennootschapsbelasting en de belastingeninkomsten per lidstaat toont.

Nieuwsitems 

       
Persbericht 

Persbericht 

Commissievoorzitter Jean-Claude Jucker kwam woensdag in het ingelaste debat over belastingomzeiling hoogstpersoonlijk naar het Parlement om tekst en uitleg te geven over "Luxleaks"; de recente onthullingen van geheime belastingdeals tussen grote multinationals en de belastingdienst in Luxemburg.

       
Persbericht 

Persbericht 

Het Europees Parlement heeft de motie van afkeuring tegen de Juncker Commissie donderdag met een ruime meerderheid verworpen. 461 leden stemden tegen, 101 voor en 88 onthielden zich. De motie was ingediend door 76 EP-leden, waarvan een deel afkomstig van de EFDD-fractie van Nigel Farrage en een deel niet is aangesloten bij een fractie.

Video's