Betrekkingen tussen de EU en het VK 
Het partnerschap sinds Brexit 

Europese zaken  Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   

Ontdek hoe de betrekkingen tussen de EU en het VK zijn veranderd sinds het vertrek van het land uit de EU en hoe ze zullen samenwerken op alles van handel tot klimaatverandering.

Nieuwsitems 

       

Het vertrek van het VK uit de EU is niet het einde van de samenwerking. De twee zullen blijven samenwerken met alles van handel tot transport en misdaadbestrijding.

Nieuwsitems 

       

Ierland zal mogelijk de meest getroffen lidstaat worden door de terugtrekking van het VK uit de EU. Het Parlement wil de gevolgen van de brexit voor beide delen van het eiland beperken.

       
Persbericht 

Persbericht 

Met een overweldigende meerderheid (516 stemmen voor, 133 tegen en 50 onthoudingen) heeft het Parlement een resolutie aangenomen waarin de belangrijkste onderdelen en voorwaarden voor de goedkeuring van de uittredingsovereenkomst van het VK uiteen worden gezet. Iedere overeenkomst die voortkomt uit VK-EU onderhandelingen zal de goedkeuring van het Europees Parlement nodig hebben.

Nieuwsitems 

       
Persbericht 

Persbericht 

De conferentie van voorzitters heeft een motie voor een resolutie goedgekeurd die is opgesteld door de leiders van vier politieke fracties en de parlementaire commissie Constitutionele zaken, waarin zij hun voorwaarden uiteenzetten voor een definitieve goedkeuring door het Europees Parlement van de uittredingsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk. Over de ontwerpresolutie wordt volgende week woensdag gedebatteerd en gestemd door het voltallig Europees Parlement.

Video's 

       
(Duur van de video:) 

Nieuwsitems 

       

Antonio Tajani benadrukte vanmorgen tijdens een ontmoeting met de Britse premier Theresa May het belang van een akkoord om de rechten van burgers in de nasleep van de Brexit te beschermen. "De boodschap van het Europees Parlement is duidelijk: het verdedigen van hun belangen is onze eerste prioriteit," zei hij. De EP-Voorzitter was in Londen om het standpunt van het Parlement over de Brexit-onderhandelingen te bespreken. Hij nodigde May uit om in het Parlement te komen spreken.

       

De Britse regering heeft vandaag aangekondigd dat het beroep doet op artikel 50 van het Verdrag van de EU. Dit betekent de formele melding van haar voornemen zich uit de EU terug te trekken. Vanaf vandaag hebben het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU twee jaar om een ​​uittredingsovereenkomst uit te onderhandelen. Verder moeten de toekomstige handelsbetrekkingen worden bepaald, hoewel dit naar verwachting langer zal duren. Lees verder voor meer informatie over de procedure.

       

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zullen binnenkort beginnen met de besprekingen over de voorwaarden van hun nieuwe relatie. De eventueel daaruit voortvloeiende overeenkomst moet door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Op woensdag 5 april debatteren de leden over de prioriteiten en wordt hierover gestemd. Een belangrijk principe zal zijn ervoor te zorgen dat de belangen van de burgers worden beschermd. Bekijk onze video over de voordelen van het burgerschap van de EU.

Nieuwsitems 

       
Persbericht 

Persbericht 

Tijdens de opening van de buitengewone vergadering van het Europees Parlement wees Voorzitter Martin Schulz erop dat het de eerste keer was dat het Parlement op zo'n korte termijn bijeen werd geroepen, maar dat het besluit van de Britse bevolking om de EU te verlaten dan ook ongekend was. Hij heette Lord Jonathan Hill hartelijk welkom en bedankte hem voor zijn inspanningen als eurocommissaris. Zijn verklaring mocht rekenen op een staande ovatie van zowel EP-leden als collega-commissarissen.