De EU ondertekent gezamenlijke verklaring van Conferentie over de Toekomst van Europa (video) 

 
 

De voorzitters van het Europees Parlement, de Commissie en de Europese Raad hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend over de Conferentie over de Toekomst van Europa.

De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli, de Portugese premier António Costa  - namens de Raad van de EU- en de voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen ondertekenden de verklaring tijdens een ceremonie op 10 maart in de plenaire vergaderzaal van het Parlement in Brussel.


De Conferentie over de Toekomst van Europa heeft als doel om burgers een grotere rol te geven bij het vormgeven van het toekomstige beleid en de ambities van de EU. Er zullen veel evenementen en debatten in de hele EU worden gehouden en mensen zullen hun stem kunnen laten horen via een meertalig digitaal platform.


“De verwachtingen van EU-burgers zijn sterker dan ooit. Het is essentieel om Europa de juiste instrumenten te blijven geven om aan deze verwachtingen, deze eisen voor solidariteit, te voldoen”, aldus president Sassoli. “Dit is een kans om de ziel van het Europese project te herontdekken. We nodigen alle Europese burgers uit om aan de conferentie deel te nemen en aan het Europa van morgen te bouwen, zodat het ‘hun Europa’ kan worden.”


"We zijn ons ervan bewust dat we niet allemaal dezelfde visie hebben voor de toekomst van Europa", zegt Costa. “Dit is precies waarom de Conferentie over de Toekomst van Europa nu plaats vindt, namelijk zodat we hierover zonder taboes kunnen discussiëren en onze verschillende visies samenbrengen. Alleen op deze manier kunnen we verschillen overwinnen en versterken wat ons samenbrengt.”


"Juist in tijden van crisis zien we waar Europa goed in is en waarin we beter moeten worden", aldus commissievoorzitter Von der Leyen. “Deze conferentie moet verder gaan dan Brussel en verder dan de nationale hoofdsteden. We willen horen van diverse Europese burgers; van jong tot oud, stadsbewoners en plattelandsbewoners, van Erasmusstudenten tot degenen die de straat op gingen om te demonstreren, en van degenen die twijfelen over een verdieping van Europese integratie.”


Uit een Europees onderzoek, dat eind 2020 is gehouden, blijkt dat driekwart van de respondenten denkt dat de conferentie een positieve impact zou hebben op de democratie in de EU. De helft van de respondenten geeft aan zelf mee te willen doen.