Conferentie over de Toekomst van Europa: laat van je horen 

 
 
De toekomst ligt in jouw handen: laat je stem horen op de Conferentie over de Toekomst van Europa © Westend61 / AdobeStock  

Deel je mening over de EU, organiseer evenementen in heel Europa en discussieer met anderen via het nieuwe digitale platform over de toekomst van Europa.

Het platform, gelanceerd op 19 april, is het meertalige centrum van de Conferentie over de Toekomst van Europa en stelt mensen in staat om mee te denken over welke veranderingen er in de EU moeten plaatsvinden. Europeanen zullen ook kunnen zien wat anderen voorstellen, opmerkingen hierover maken en ideeën onderschrijven.


De EU-instellingen hebben toegezegd te luisteren en gevolg te geven aan de gedane aanbevelingen. De EU zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 conclusies trekken voor de toekomst van Europa.


Hoe kun je meedoen?

Kies een onderwerp dat je interesseert. Dit kan van alles zijn: van klimaatverandering en digitale kwesties tot Europese democratie. Als je geen categorie vindt die bij je onderwerp past, deel dan je mening onder de categorie ‘overige ideeën’.


Als je je eenmaal in een specifieke categorie bevindt, kun je er een inleiding over lezen en enkele nuttige links bekijken. Op het tabblad ‘ideeën’ kun je je mening delen en de ideeën van anderen bekijken. Doe mee aan de discussie door een opmerking achter te laten, of stem op ideeën die je leuk vindt, zodat meer mensen ze kunnen vinden.


Je kunt je opmerkingen in alle 24 officiële EU-talen indienen. Deze opmerkingen kunnen automatisch in een van de andere talen worden vertaald.


Op het tabblad ‘evenementen’ kun je evenementen bekijken die online of in de buurt zijn georganiseerd, je registreren voor een evenement of je eigen evenementen organiseren.


Het platform respecteert de privacy van gebruikers en de EU-regels voor gegevensbescherming.

Wat gebeurt er als je een mening verstuurt?

De ingediende adviezen en het debat dat ze op gang brengen zullen de basis vormen voor discussies in burgerpanels die in de hele EU op regionaal, nationaal of Europees niveau worden georganiseerd. Deze panels zullen mensen van verschillende geslachten, leeftijden, opleidingen en achtergronden omvatten, zodat ze representatief zijn voor de gehele bevolking van de EU.


De conclusies van de verschillende panels zullen vervolgens worden gepresenteerd tijdens een plenaire vergadering van de conferentie, waar burgers, vertegenwoordigers van EU-instellingen en nationale parlementen zullen samenkomen.


Doe mee aan de discussie op sociale media over de conferentie met de hashtag #DeToekomstIsVanJou.