"Tijd om je open te stellen voor de burger": Conferentie over de Toekomst van Europa begonnen 

 
 

De Conferentie over de Toekomst van Europa is op zondag 9 mei officieel van start gegaan met een ceremonie in het Europees Parlement in Straatsburg.

De Conferentie is bedoeld om Europeanen in staat te stellen hun ideeën over Europa te delen en voorstellen te formuleren voor toekomstig EU-beleid.


Het openingsevenement was een centraal punt van de viering van Europadag en volgde op de lancering van het meertalige digitale platform van de Conferentie in april dat alle bijdragen zal verzamelen en het debat zal vergemakkelijken.


De Franse president Emmanuel Macron, de president van het Europees Parlement David Sassoli, de Portugese premier António Costa en de voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen spraken tijdens de ceremonie in aanwezigheid van Erasmus+ studenten en leden van de raad van bestuur van de Conferentie.


Meer dan 500 burgers waren op afstand aanwezig en verschenen op grote schermen tijdens het evenement. Ministers, leden van het Europees Parlement, leden van nationale parlementen en andere gasten waren ook op afstand aanwezig bij het evenement.


Alle Europeanen werden uitgenodigd om mee te doen

De sprekers tijdens de ceremonie onderstreepten dat de start van de Conferentie mensen de kans biedt om mee te doen en vorm te geven aan de toekomst van de EU.

"We bevinden ons in een tijd waarin burgers hun verantwoordelijkheid willen nemen, ze willen inspraak hebben in het beleid dat hun dagelijks leven, hun toekomst, de toekomst van de planeet beïnvloedt", zei de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli. "Het is tijd om je open te stellen om burgers meer te betrekken bij het openbare leven, en dat is het doel van deze conferentie."


"Onze Unie heeft nieuw democratisch leven nodig en dat is het doel van de Conferentie over de toekomst van Europa die we vandaag samen lanceren", zei de Franse president Emmanuel Macron bij het openen van de ceremonie. "Ik hoop dat deze conferentie zal leiden tot de terugkeer van geweldige projecten, grote ambities en grote dromen."


De Portugese premier António Costa zei namens het voorzitterschap van de Raad: "Deze officiële lancering van de Conferentie over de Toekomst van Europa is een boodschap van vertrouwen in de toekomst die we willen overbrengen aan alle burgers van Europa." Hij sprak alle Europeanen toe en zei: “Deze conferentie is open. Het is open, zodat jullie allemaal kunnen deelnemen. "


“We moeten naar alle stemmen luisteren - kritische of complimenten - en ervoor zorgen dat we alles wat er is afgesproken naar behoren opvolgen. Maar ik geloof echt dat deze conferentie een echte kans is om Europeanen bij elkaar te brengen en om ons te verenigen rond een gemeenschappelijke ambitie voor onze toekomst, net als voorgaande generaties”, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.


De covoorzitters van de raad van bestuur van de Conferentie, Guy Verhofstadt (Parlement), Ana Paula Zacarias (Raad) en Dubravka Šuica (Commissie), beantwoorden opgenomen vragen.


Er waren liveoptredens van de Franse violist Renaud Capuçon en het Karski Quartet - een strijkkwartet van Poolse en Franse muzikanten gevestigd in Brussel.

 

Heb je voorstellen over wat de EU zou moeten doen? Deel ze op het digitale platform van de Conferentie en doe mee.