Toekomst van Europa: Plenaire sessie van de Conferentie legt de laatste hand aan voorstellen

De plenaire sessie van de Conferentie over de Toekomst van Europa kwam op 8-9 april opnieuw samen in Straatsburg om voorstellen van de werkgroepen van de Conferentie verder te bespreken.

Plenaire sessie Conferentie verfijnt burgervoorstellen voor betere EU

De voorzitters van de negen thematische werkgroepen presenteerden de voorstellen aan de plenaire vergadering van de conferentie, met daarna een debat met alle leden - vertegenwoordigers van de burgers, het Europees Parlement en de nationale parlementen, de EU-instellingen, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld.


De voorstellen zijn gebaseerd op aanbevelingen van burgers in EU- en nationale panels, ideeën die zijn verzameld via het digitale platform van de conferentie, via uitwisselingen tijdens plenaire vergaderingen en via sessies van de werkgroepen van de conferentie.


Kijk ook naar het gesprek over de ontwerpvoorstellen van de vorige plenaire sessie van de conferentie.


Hoewel er tijdens de plenaire debatten werd gepleit voor verdragswijzigingen op vele gebieden, zeiden sommigen dat de EU werk moet maken van praktische oplossingen die sneller en met bestaande instrumenten kunnen worden uitgevoerd.


De oorlog in Oekraïne heeft een grote invloed gehad op de finale versie van de voorstellen.


Slotbesprekingen over voorstellen in 9 gebieden


In een levendig debat over de EU in de wereld werd de vraag gesteld of de bevoegdheden van de EU moeten worden gewijzigd om crises zoals de oorlog in Oekraïne beter te kunnen aanpakken, waarbij de deelnemers het hadden over de voordelen en bedreigingen van de afschaffing van de stemregel van unanimiteit in de Raad. Ook de steun aan minder ontwikkelde landen en handelsovereenkomsten kwamen aan bod.


Het vetorecht van landen over besluiten van de Raad was ook één van de belangrijkste onderwerpen van de discussies over Europese democratie. Tijdens de debatten werd ook opgeroepen tot een meer mensgericht Europa dat blijft luisteren naar de voorstellen van de burgers: "Wij willen een Europees handvest voor participatie van de burgers. Er moet een digitaal platform komen en een jeugdcontrole voor EU-wetgeving," zei Manfred Weber (EVP, Duitsland).


Wat migratie betreft, gingen de debatten over de versterking van de rol van de EU op het gebied van migratie en een sterker systeem op basis van solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid, alsook over de verbetering van de integratie. "Respect voor mensenrechten, solidariteit en de diepere oorzaken van migratie zijn opgenomen in de aanbevelingen", zei Jordi Solé (Groenen/EVA, Spanje).


In het debat over waarden en rechten, de rechtsstaat en veiligheidsvoorstellen werd opgeroepen om de rechtsstaat te beschermen. "Europese burgers willen een EU die op waarden is gebaseerd, ze vragen om strengere wetgeving, en om harder op te treden tegen regeringen die de test niet doorstaan", zei Katarina Barley (S&D, Duitsland). Zdzisław Krasnodębski (ECH, Polen) zei: "Ik ben voor een discussie over onze waarden, maar niemand mag het monopolie hebben over onze waarden."


Op het vlak van gezondheid vroegen veel deelnemers nieuwe EU-bevoegdheden, waaronder minimumnormen voor gezondheidszorg in de hele EU. Alin Mituța (Roemenië, Renew Europe) zei: "We zouden meer levens kunnen redden als heel Europa zou kunnen samenwerken, bijvoorbeeld door een lijst van transplantaties en hart- en vaatziekten op te stellen die geldt voor heel Europa." Ook het bevorderen van een gezonde levensstijl lag op tafel: "Op scholen moeten we de voedselcultuur bevorderen", zei Susanna Ceccardi (ID, Italië).


De werkgroep onderwijs, cultuur, jeugd en sport boekte vooruitgang met voorstellen over de harmonisering van onderwijsprogramma's, opleiding, meer financiering, het stoppen van de braindrain en een sterke sociale bescherming voor jongeren. Het evenwicht tussen meer Engels op school en de bescherming van talen van minderheden werd aangepakt; en in de sport kwamen vragen over gendergelijkheid, inclusiviteit en de gepaste vertegenwoordiging van lokale en traditionele sporten aan bod.


De voorstellen over een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen werden besproken in het kader van de ondersteuning van de Oekraïners en de aanpak van de sociale en economische gevolgen in de EU van de oorlog. De nadruk moet liggen op een duurzamer en veerkrachtiger economisch model, met de nadruk op de groene en digitale overgang. Er werd opgeroepen om het concurrentievermogen van de EU-economie te versterken, te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en rechtvaardige belastingen.


Voedselzekerheid was één van de belangrijkste discussiepunten toen het ging over klimaatverandering en milieu. Ook duurzamere landbouw, klimaatacties met een snellere uitvoering van de Green Deal hand in hand met een eerlijke en rechtvaardige overgang en betere informatie voor de consument over groenere mobiliteits- en voedselopties kwamen aan bod.


In alle werkgroepen werden digitale oplossingen besproken, niet alleen in de groep digitale transformatie. Toegang tot internet als basisrecht, digitale vaardigheden, cyberveiligheid, betrouwbaarheid van informatie zonder censuur, effectieve gegevensbescherming en niet-vooringenomen kunstmatige intelligentie kwamen allemaal aan bod. "Toegang tot digitale infrastructuur moet voor iedereen gelijk zijn. Mensen moeten vooropstaan bij de invoering", zei Helmut Scholz (Links, Duitsland).


Volgende stappen


Tijdens de laatste plenaire zitting van de conferentie op 29 en 30 april zullen voorstellen worden goedgekeurd die daarna aan de raad van bestuur van de conferentie zullen worden voorgelegd. Het eindverslag zal op 9 mei in Straatsburg worden overhandigd aan de voorzitters van de EU-instellingen, die hebben toegezegd om ermee aan de slag te gaan.

Meer artikelen over dit onderwerp