EU-inspanningen voor Covid-19-vaccins en behandelingen 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Terwijl de wereld worstelt om de corona-pandemie in te dijken, steunt de EU de inspanningen om zo snel mogelijk een vaccin en doeltreffende behandelingen te ontwikkelen.

EU funding for COVID-19 research  

De EU heeft een gecoördineerde respons opgericht om de huidige crisis te helpen aanpakken. Het financieren van onderzoek en innoverende projecten om een behandeling te vinden voor Covid-19 zijn een essentieel onderdeel van dit plan.

De EU en de lidstaten werken nauw samen in de race om veilige en doeltreffende vaccins tegen Covid-19 te vinden. De nadruk ligt op de ontwikkeling van een profylactisch vaccin om de ziekte te voorkomen en een therapeutisch vaccin voor de behandeling. Er worden momenteel versnelde wetgevingsprocedures ontwikkeld zodat de nodige vergunningen voor het op de markt brengen van veilige, effectieve en hoogwaardige corona-gerelateerde geneesmiddelen zo snel mogelijk kunnen worden verleend.

Europarlementsleden waren positief over de inspanningen van de EU om onderzoek te steunen, maar benadrukten herhaaldelijk de noodzaak om zo snel mogelijk voor iedereen toegang tot betaalbare geneesmiddelen te garanderen.

Onderzoek en vaccins

De EU heeft zwaar geïnvesteerd in onderzoek sinds het begin van de uitbraak. Tegen september 2020 werd bijna €459 miljoen geïnvesteerd in 103 nieuwe onderzoeksprojecten naar het coronavirus dankzij het Horizon 2020-programma. Subsidies gingen naar projecten zoals diagnostiek, behandelingen, vaccins, epidemiologie, en de voorbereiding en reactie op gedrag en sociaaleconomische ontwikkelingen, productie en medische en digitale technologieën.

Als deel van de EU-strategie voor Covid-19 vaccins, heeft de Europese Commissie overeenkomsten gemaakt met zes farmaceutische bedrijven - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac en Moderna. Hierdoor kunnen lidstaten vaccins aankopen zodra ze een marktvergunning krijgen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De Europese Commissie zei dat ze klaar was om het BioNTech en Pfizer vaccin snel goed te keuren zodra EMA het groen licht geeft. Hierdoor kunnen 27 EU-landen op hetzelfde moment beginnen vaccineren.

De Commissie heeft een overzicht gegeven van de belangrijkste stappen die de lidstaten moeten nemen voor een snelle verdeling en gebruik van vaccins wanneer ze klaar zijn, als deel van bijkomende maatregelen om de verspreiding van het virus te helpen beperken en levens te redden. Dit houdt ook in: een betere manier om gegevens te delen op EU-niveau, aanbevelingen voor efficiëntere en snellere teststrategieën en beschikbaarheid van extra €100 miljoen dankzij het instrument voor noodhulp om rechtstreeks snelle antigeentests te kunnen kopen en ze aan de lidstaten te kunnen leveren.

Op 25 november stelde de Europese Commissie een nieuwe EU-farmaceutische strategie voor om de EU weerbaarder te maken in de toekomst op basis van lessen die geleerd worden van de huidige crisis.

Coronavirus: tijdlijn van EU-acties

Evaluatie en goedkeuring van de Covid-19-vaccins (EMA) 
  • Marktvergunningsaanvraag: vaccin ontwikkelaars leggen de resultaten van alle testen voor bij de regelgevende instanties voor medicijnen in Europa. 
  • EMA’s evaluatie en wetenschappelijk advies: EMA-experten voeren wetenschappelijke evaluaties uit van vaccins;  
  • De EMA pandemic Task Force (speciale eenheid) maakt het mogelijk voor EU-lidstaten en de EC om snel, gecoördineerde regularisatie actie te ondernemen voor de ontwikkeling, de veiligheid en het toezicht van Covid-19-behandelingen en vaccins.  
  • Europese Commissie evaluatie en goedkeuring: de Commissie evalueert het wetenschappelijke advies van EMA en geeft de vergunning om het in de EU op de markt te brengen. 
  • Nationale autoriteiten beslissen over de introductie van goedgekeurde vaccins en het vaccinatiebeleid.  

Bestaande programma’s


De EU had al een aantal financieringsmechanismen voor onderzoek en noodsituaties beschikbaar om volksgezondheidscrisissen aan te pakken, die nu al zijn ingeschakeld. Onder andere PREPARE en het Europese Virusarchief maken hier deel van uit. PREPARE is een project dat de paraatheid steunt van Europese ziekenhuizen en hun begrip van de dynamiek van een uitbraak. Het Europese Virusarchief is een virtuele collectie van virussen om onderzoekers te helpen bij de diagnosestelling.

De EU steunt ook start-ups en KMO’s met innoverende projecten die mogelijk kunnen helpen om de uitbraak in te dammen, inclusief Epishuttle - een project voor gespecialiseerde isolatie units, en m-TAP - een luchtfilteringtechnologie om virale luchtdeeltjes te verwijderen.

Ontdek wat de EU doet om Europa er weer bovenop te helpen na de desastreuze economische gevolgen van de coronapandemie.