Desinformatie: hoe herken je en doorbreek je coronavirusmythen

De uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot desinformatie die het indijken van de pandemie verhindert. Ontdek wat jij kan doen.

Van de originele bewering dat het virus zich verspreid heeft via vleermuizensoep, tot verhitte verslaggeving dat de EU-landen met elkaar overhoop liggen over de krimpende medische voorraden – je komt deze mythen overal tegen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “spreiden onjuiste beweringen sneller dan het virus” en hebben ze het al bestempeld als een “wereldwijde infodemie”. Grote online platformen hebben al actie ondernomen om de invloed hiervan te beperken.

Hoe kun je desinformatie of nepnieuws herkennen en hoe kun je de verspreiding ervan helpen stoppen? Wat doet de EU eraan? Ontdek het hieronder in deze Q&A:

Wat doet de EU om nepnieuws aan te pakken?

Om feitelijke en betrouwbare informatie te steunen, is er een gezamenlijke EU-pagina over de respons van Europa op het coronavirus, waar binnenkort speciale informatie op zal staan om mythen over de uitbraak te doorbreken.

Bovendien houden experts en politici van de EU en de lidstaten regelmatig videoconferenties om nepnieuws te bespreken en manieren te delen om mensen over de risico’s en de aanpak te informeren. Er wordt ook druk uitgeoefend op online platformen om actie te ondernemen tegen oplichters en online fraude.

Waarom delen mensen opzettelijk onjuiste informatie?

Sommige mensen doen het om geld te verdienen. Ze verkopen producten die niet werken of ze willen bezoekers naar hun webpagina lokken, waardoor ze meer inkomsten van adverteerders krijgen.

Volgens het rapport van het speciale anti-desinformatie team van de EU, komen sommige onjuiste beweringen van specifieke politieke bewegingen, zoals China en Rusland. In deze gevallen is er een politieke bedoeling, om de Europese Unie te ondermijnen of om politieke machtsverschuivingen te veroorzaken.

Vele mensen verspreiden echter desinformatie omdat ze erin geloven, zonder slechte bedoelingen.

Ontdek via deze blog de waarheid achter veel populaire coronavirusmythen.

Is desinformatie over Covid-19 echt zo gevaarlijk?

Wanneer mensen ongerust zijn en schokkend nieuws krijgen, is het moeilijker om rustig te blijven en de feiten na te gaan.

In het verleden heeft nepnieuws over vaccins geleid dat ouders hun kinderen niet meer vaccineerden tegen mazelen of andere gevaarlijke ziekten, met een explosie in het aantal nieuwe gevallen van mazelen als resultaat.

Zelfs wanneer mensen het nepnieuws niet geloven, ondermijnt het de waarheid en bestaande expertise. Zo wordt een spontane tweet van iemand die er niets over weet gelijkgesteld aan een grondige analyse van een expert.

Wat kan ik doen om de verspreiding van desinformatie te voorkomen?

Verspreiding van desinformatie is afhankelijk van mensen die het geloven en delen. En het is gemakkelijk om misleid te worden. Om zeker te zijn dat je geen nepnieuws verspreidt, wees extra voorzichtig wanneer je informatie deelt dat een sterke reactie kan opwekken of dat te mooi of te erg is om waar te zijn. Je kan het gemakkelijk snel nakijken door online te zoeken naar meerdere betrouwbare bronnen die over hetzelfde berichten.

Als je niet zeker bent, neem een kijkje naar deze gids om nepnieuws te herkennen.

Wat kan ik doen als ik zie of hoor dat iemand nepnieuws deelt?

Je kan desinformatie melden via het sociale media platform waar je het gevonden hebt. Vele sociale media bedrijven zetten zich in tegen nepnieuws over het coronavirus.

Je kan de persoon die het verspreidt ook aanspreken: het was wellicht niet opzettelijk. Onderzoekers zeggen bovendien dat de gemakkelijkste manier om mensen die complottheorieën geloven te overtuigen is empathie te tonen, een beroep te doen op iemands kritisch denken en ze niet belachelijk te maken.

Tijdens deze stresserende momenten is het gemakkelijk om prooi te worden van nepnieuws over COVID-19. Kijk informatie beter na voor het het gelooft en deelt! ©Mirko/Adobe Stock
©Mirko/Adobe Stock

Meer artikelen over dit onderwerp