EP-leden: Toerisme moet veiliger en duurzamer zijn na COVID

Toerisme zal hulp nodig hebben om schoner, veiliger en duurzamer te worden na de pandemie, aldus EP-leden in een rapport dat op 25 maart is aangenomen.

Het Parlement roept op tot een plan om de toerismesector duurzamer te maken

Toerisme en COVID-19

Toerisme is een van de sectoren die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen. De sector biedt werk aan ongeveer 27 miljoen mensen en vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het bbp van de EU. Momenteel lopen zes miljoen banen gevaar. Europa, de belangrijkste toeristische bestemming ter wereld, verwelkomde 66 procent minder internationale toeristen in de eerste helft van het jaar en 97 procent minder in de tweede helft van het jaar.

Lees meer: EU-steun voor de toeristische sector


Behoefte aan een nieuwe toerismestrategie in Europa

De Europarlementariërs pleitten voor een nieuwe Europese strategie om de toerismesector na de pandemie schoner, veiliger en duurzamer te maken en weer op niveau te krijgen door de introductie van een gemeenschappelijk vaccinatiecertificaat.


“Met de zomer voor de deur willen we fouten uit het verleden voorkomen en gecoördineerde EU-maatregelen invoeren, zoals een testprotocol voor vertrek, een vaccinatiecertificaat en een hygiënisch zegel, om reizen te vergemakkelijken, zonder extra kosten voor burgers. ”zei Cláudia Monteiro de Aguiar (EVP, Portugal).

Financiële steun

Voortdurende financiële steun op korte termijn is essentieel voor het voortbestaan van de sector, aldus het rapport, waarin EU-landen worden aangespoord om reizen en toerisme op te nemen in hun COVID-herstelplannen. Het rapport roept ook op tot publieke en private investeringen in digitalisering en algehele modernisering van de sector en stelt dat landen moeten overwegen om de btw-tarieven op reis- en toerismediensten tijdelijk te verlagen.


EU-vaccinatiecertificaat

Om de bewegingsvrijheid te herstellen, roept het rapport op tot een gemeenschappelijk vaccinatiecertificaat. Dit certificaat zou een alternatief kunnen worden voor PCR-tests en quarantaineregels zodra vaccins voor iedereen beschikbaar zijn en er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat gevaccineerde personen het virus niet overdragen. Quarantaine moet volgens het rapport als de allerlaatste optie beschouwd worden.


De Europese Commissie kwam op 17 maart met een plan voor een digital groen certificaat waarmee EU-burgers weer kunnen reizen.


Toerisme duurzamer maken

Het rapport stelt dat de pandemie de voorkeuren van de consument heeft verschoven naar groenere opties die hen dichter bij de natuur brengen. Het roept ook op tot een stappenplan om duurzamere vormen van toerisme te ontwikkelen om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen.

Voorstellen hiervoor zijn:

  • een EU-hygiënecertificaat met minimumnormen voor de preventie en bestrijding van Covid-19-virussen om het vertrouwen van de consument in toerisme en reizen te helpen herstellen.
  • een nieuw EU-agentschap voor toerisme.

Lees meer