EU-doelstellingen: meer hernieuwbare energiebronnen, betere energie-efficiëntie 

 
 

Deel deze pagina: 

Het Europees Parlement heeft nieuwe EU-doelstellingen goedgekeurd die het gebruik van hernieuwbare energiebronnen vergroten en de energie-efficiëntie verbeteren. Bekijk de video.

Volgens nieuwe regels die door het Parlement en nationale regeringen zijn overeengekomen, moet ten minste 32% van het energieverbruik van de EU in 2030 afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen zoals de zon of de wind. De EU-landen zullen er ook voor moeten zorgen dat ten minste 14% van hun transportbrandstoffen uit hernieuwbare bronnen komt.

De rapporteur voor hernieuwbare energie José Blanco López (S&D, ES) zei: "We willen een koolstofvrije economie in 2050. Dit is een stap die ons in staat stelt het klimaatakkoord in Parijs te respecteren, de uitstoot te verminderen en de uitdagingen van de mensheid aan te gaan."

De EU wil meer gebruik van hernieuwbare energie ©AP images/European Union - EP  

De EU is ook overeengekomen om de energie-efficiëntie tegen 2030 met 32,5% te verhogen en het voor huishoudens gemakkelijker te maken hun eigen groene stroom op te wekken, op te slaan en te verbruiken.

De nieuwe regels moeten besparingen opleveren voor burgers en bedrijven, die zullen profiteren van lagere energierekeningen en het milieu vaart er werl bij in de vorm van minder CO2-uitstoot.

Na de goedkeuring in de plenaire vergadering op 13 november wordt het pakket schone energie voor definitieve goedkeuring aan de Raad voorgelegd.