Erasmus is uit de gevarenzone  

 
 
Alles over Erasmus  

Erasmus, het immens populaire uitwisselingsprogramma van de EU blijft voorlopig bestaan. Door het dreigende begrotingstekort in 2012 zag het er lange tijd naar uit dat er te weinig geld zou overblijven om studenten en leerkrachten in het buitenland te laten studeren en werken, maar het EP keurde net op tijd een akkoord goed waardoor er 6 miljard extra budget vrijkomt voor 2012. Bekijk onze infografiek voor alle cijfers en feiten over Erasmus.

Tijdens de plenaire vergadering van december keurde het EP het begrotingspakket voor 2012/2013 goed, waardoor er 6 miljard extra budget is voor 2012 en een voorlopige begroting voor 2013. Het meeste geld zal naar werkgelegenheid en groei gaan, maar ook voor onderwijs en uitwisselingsprogramma's zoals Erasmus is er voldoende budget voorzien. 


Sinds de late jaren '80 hebben bijna 3 miljoen studenten en leerkrachten een Erasmus beurs gekregen om een tijdje te studeren of te werken in een andere EU lidstaat. De meeste studenten in de EU hebben een voorkeur voor universiteiten in Spanje, Frankrijk en Duitsland.


Erasmus maakt deel uit van het 'Lifelong Learning Programme', om Europeanen de kans te geven om hun hele leven lang nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het gaat daarbij vooral om hoger onderwijs.