Europese verkiezingen 2019: Hoogste opkomst in 20 jaar  

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
Zetelverdeling van het Europees Parlement 2019-2024 (2 juli 2019)  

De opkomst voor de Europese verkiezingen in 2019 is fors toegenomen. Parlementsleden hebben fracties gevormd en zullen besluiten over de volgende voorzitter van de Commissie.

Meer dan 50% van de kiesgerechtigde EU-burgers nam deze keer deel aan de Europese verkiezingen. Het is de hoogste opkomst in 20 jaar, en voor het eerst sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen in 1979 dat de opkomst is toegenomen.


Het percentage steeg in 21 EU-landen, waarvan 7 landen een toename hadden van meer dan 10%. Bekijk de uitslagen van de opkomst per land op de resultatenwebsite.


Bekijk de verslaggeving van de verkiezingen in onze liveblog.

Uitslagen

Bekijk de resultatenwebsite voor alle informatie over de verkiezingen.


Politieke fracties

Na de verkiezingen moeten nieuw verkozen leden van het Europees Parlement kiezen bij welke fractie van het Parlement ze zich willen aansluiten, of dat ze zelf een nieuwe fractie willen vormen. De fracties omvatten Parlementsleden uit verschillende landen met gemeenschappelijke politieke voorkeuren. Er werden zeven fracties gevormd voor de nieuwe termijn van het Europees Parlement.


Politieke fracties hebben bepaalde voordelen, zoals meer invloed en spreektijd, maar moeten ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een fractie bijvoorbeeld uit minstens 25 leden van het Europees Parlement bestaan, en moeten de Parlementsleden afkomstig zijn uit ten minste zeven EU-landen.


Bekijk onze pagina met veelgestelde vragen over politieke fracties om meer te weten te komen.

Europese lijsttrekkers

Voorafgaand aan de Europese verkiezingen stellen politieke partijen hun kandidaten voor de voorzittersfunctie van de Europese Commissie voor.


De lijsttrekker die door de Raad wordt voorgedragen en die in staat is een meerderheid in het Parlement te behalen, wordt bij stemming in het Parlement gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie.


Europese lijsttrekkers staan ook bekend als "spitzenkandidaten", een Duitse term voor "topkandidaat". Deze benaming, en dit systeem, werd voor het eerst gebruikt in 2014 bij de selectie van de huidige Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker.


Op basis van de verkiezingsresultaten proberen de Europese lijsttrekkers momenteel een meerderheid in het Parlement te vormen zodat ze hun aanbod kunnen versterken.