De positie van de EU in de wereldhandel in cijfers (infografiek)

Ontdek de kerncijfers over de handel van de EU met de wereld in onze infografiek: uitvoer, invoer, het aantal gerelateerde banen in de EU en meer.

Infografiek die de wereldwijde export en import van goederen in 2019 laat zien.
Het belang van wereldhandel

De EU is altijd al bezig geweest met het bevorderen van handel: niet alleen door belemmeringen voor de handel tussen EU-landen weg te nemen, maar ook door andere landen aan te moedigen handel met de EU te drijven. In 2018 was de uitvoer goed voor 15,6 procent van de uitvoer wereldwijd en was het aandeel van de invoer 13,9 procent, waardoor de EU één van 's werelds grootste handelsspelers is naast China en de VS.

Handelsovereenkomsten

Er zijn momenteel ongeveer 130 handelsovereenkomsten van de EU met derde partijen van kracht; ze worden geactualiseerd of er wordt nog over onderhandeld.


Handelsovereenkomsten zijn niet alleen een kans om tarieven te verlagen, maar ook om onze partners ertoe te brengen de EU-kwaliteits- en veiligheidsnormen te erkennen en om producten met een beschermde oorsprongsbenaming, zoals champagne of roquefort, te respecteren. Dit is heel belangrijk, want Europese voedingsproducten genieten een wereldwijde reputatie voor kwaliteit en traditie.

Infografiek over de EU-handelsverdragen: 77 al actief, 24 in afwachting, 24 in goedkeuring of ratificatie, 5 in onderhandeling.
Europese handelsovereenkomsten

De EU maakt ook gebruik van handelsovereenkomsten om normen vast te stellen voor milieu en arbeid, bijvoorbeeld om de invoer van producten die met kinderarbeid zijn geproduceerd, te voorkomen.


De laatste ondertekende handelsovereenkomst van de EU was met Vietnam in 2020, die het Parlement in februari 2020 heeft aangenomen, maar over vele anderen wordt onderhandeld. Bovendien keurde het Parlement in mei 2021 de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK goed.

EU-import en -export

 

Infographic over de hoeveelheid EU-export en -import van goederen.
De export & import van goederen

Europese bedrijven profiteren niet alleen van schaalvoordelen door deel uit te maken van 's werelds grootste interne markt, maar ook van handelsovereenkomsten die EU-ondernemingen in staat stellen veel van hun diensten en goederen te exporteren. Tegelijkertijd moeten buitenlandse bedrijven die naar de EU willen exporteren voldoen aan dezelfde hoge normen als lokale bedrijven, zodat er geen risico bestaat op oneerlijke concurrentie van bedrijven buiten de EU.

De Europese export daalde minder dan de import, waardoor de handelsbalans steeg van 192 miljard euro in 2019 tot 217 miljard euro in 2020, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019 (+ 191 miljard euro). De belangrijkste EU-partner voor export in 2020 en 2021 was de Verenigde Staten en voor import China in 2020 en het VK in 2021.

De Verenigde Staten bleven in 2020 namelijk de meest voorkomende bestemming voor goederen die uit de EU werden uitgevoerd met een aandeel van 18,3 procent. Het Verenigd Koninkrijk was de op één na grootste bestemming voor EU-uitvoer (14,4 procent van het EU-totaal), gevolgd door China (10,5 procent).

Infographic die laat zien waar EU-landen naar exporteren.
Waar EU-landen naar exporteren

Handel met niet-EU-landen heeft gezorgd voor het creëren van miljoenen banen in Europa. De Europese Commissie schatte dat in 2017 ongeveer 36 miljoen banen verband hielden met handel met niet-EU-landen. De interne markt heeft ook geleid tot meer handel tussen EU-landen. Een vijfde van de exportondersteunde banen bevindt zich in een andere lidstaat dan de exporterende.


Bovendien heeft de invoer van goederen en diensten van buiten de EU Europese bedrijven gedwongen om meer concurrerend te zijn, terwijl ze consumenten meer keuze en lagere prijzen aanbieden.


Infografiek over het aantal banen ondersteund door export naar niet-EU-landen. De cijfers variëren van 6.800.000 in Duitsland tot 19.000 in Malta.
Aantal banen ondersteund door export naar niet-EU-landen