Hoe dicht je de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU

Ontdek wat het Parlement doet om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

Gender inequality concept with businessman and businesswoman on different stairs.
Loonkloof

Ondanks het feit dat gendergelijkheid één van de basisprincipes van de EU is en dat het principe van gelijk loon voor gelijk werk meer dan 60 jaar geleden werd geïntroduceerd, worden vrouwen in de EU nog steeds gemiddeld 13 procent minder per uur betaald dan mannen. Het Parlement wil daar verandering in brengen.

Gelijke beloning is geregeld in een EU-richtlijn, maar het Europees Parlement heeft herhaaldelijk om herziening en verdere maatregelen gevraagd.

Lees ook: Het Parlement strijdt voor gendergelijkheid in de EU.

Maatregelen inzake loontransparantie

In maart 2023 heeft het Parlement die nieuwe regels voor bindende maatregelen inzake beloningstransparantie aangenomen. Als uit de loonrapportage blijkt dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen ten minste 5% bedraagt, moeten werkgevers in samenwerking met werknemersvertegenwoordigers een gezamenlijke loonbeoordeling uitvoeren. De EU-landen zullen sancties, zoals boetes, moeten opleggen aan werkgevers die de regels overtreden. Vacatures en functiebenamingen moeten genderneutraal zijn.


De Raad moet de overeenkomst nog formeel goedkeuren voordat de regels van kracht worden.

De hoofdoorzaken van ongelijk loon aankaarten

In 2019 heeft het Parlement de richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers aangenomen, waarbij nieuwe regels voor vaderschaps- en ouderschapsverlof op EU-niveau worden ingevoerd om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen, vaders te stimuleren om gezinsgerelateerd verlof op te nemen en gendergelijkheid en gelijke kansen te bevorderen.

In een resolutie over de EU-strategie voor gendergelijkheid, aangenomen op 21 januari 2021, roepen EP-leden de Europese Commissie op om met een ambitieus nieuw actieplan voor beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen te komen. Het actieplan zou duidelijke doelen moet stellen om de loonkloof in de komende vijf jaar te verkleinen.

 

In de resolutie roepen EP-leden op tot een jaarlijkse evaluatie door de Commissie van de implementatie van deze richtlijn. Ze roepen ook de EU-landen op maatregelen te nemen die verder gaan dan de richtlijn, zoals het bevorderen van flexibele werktijdregelingen.

 

Het Parlement is voorstander van het afbreken van de traditionele toewijzing van banen en activiteiten aan een bepaald geslacht en voor het nemen van concrete maatregelen om het voor vrouwen en meisjes gemakkelijker te maken om in door mannen gedomineerde sectoren te werken.

 

Lees meer over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de achterliggende redenen.

 

Armoede onder vrouwen bestrijden

Europarlementariërs eisen maatregelen tegen armoede onder vrouwen. Ze roepen op tot verbetering van de arbeidsomstandigheden in sectoren met een hoog percentage vrouwen en om het probleem aan te pakken dat vrouwen lagere pensioenen krijgen dan mannen.

 

Meer lezen over vrouwenrechten: