Noordpoolgebied: EP-leden in debat over strategie 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
Infografiek  

Het Parlement debatteert over een verslag over het EU-beleid voor het Noordpoolgebied. Door de stijging van de temperatuur smelt jaarlijks ongeveer 280 miljard ton van de ijskappen.

Het milieu is echter slechts één aspect van de uitdagingen: een zeestraat maakt de weg vrij voor handel, winning van natuurlijke hulpbronnen, toerisme en een grotere militarisering.

De leden zullen oproepen voor de bescherming van de unieke en kwetsbare ecosystemen in het Noordpoolgebied, en voor een verbod op olie- en gaswinning. Het Noordpoolgebied warmt ongeveer twee keer zo snel op als het  mondiale gemiddelde en het zee-ijs is sinds 1981 gekrompen tot ongeveer 40% minder van de omvang in de zomer.

Er zijn duidelijke milieurisico’s en sommige schattingen laten zien dat het kan bijdragen tot 50 cm van de stijging van de zeespiegel wereldwijd in de 21e eeuw.

De smeltende ijskappen kunnen de toegang tot nieuwe voorraden gas en olie mogelijk maken, een impuls aan het toerisme geven en nieuwe handelsroutes openen waarmee de vervoerstijd tussen Europa en Azië wordt gehalveerd. Dit brengt grote milieu- en geopolitieke uitdagingen met zich mee. Daarnaast is er de toenemende aanwezigheid van Russische troepen in het Noordpoolgebied en het belang van China in toegang tot nieuwe scheepvaartroutes en energiebronnen.

Urmas Paet (ALDE, ET), één van de co-rapporteurs zei: "Het Noordpoolgebied is al lange tijd een gebied van constructieve internationale samenwerking. We willen dat zo houden. Er is een noodzaak om de militarisering van het Noordpoolgebied te voorkomen. Het respect voor het internationaal recht in het Noordpoolgebied is ook essentieel."