Het Parlement stemt over prioriteiten meerjarenbegroting EU

Woensdag 14 maart stemmen de leden over de officiële onderhandelingspositie van het Parlement voor de volgende meerjarenbegroting van de EU vanaf 2021.

De leden stemmen over een verslag van Jan Olbrycht (EVP, PL) en Isabelle Thomas (S&D, FR) waarin de EU wordt opgeroepen steun te blijven verlenen aan het gemeenschappelijk landbouw- en visserijbeleid en het cohesiebeleid.


Het verslag onderstreept echter ook dat de volgende meerjarenbegroting, ook bekend als het meerjarig financieel kader (MFK), de financiering van onderzoek, het populaire Erasmus+-programma, de bestrijding van jeugdwerkloosheid en steun voor het midden- en kleinbedrijf aanzienlijk moet verhogen.


"We zijn het erover eens dat we nieuwe prioriteiten nodig hebben: onderzoek, innovatie, digitalisering, dat is erg belangrijk maar we kunnen geen afstand nemen van de oude prioriteiten," legt Olbrycht uit.


Financiering van de begroting

Het volgende MFK moet na 2020 van start gaan en over een periode van ten minste vijf jaar lopen. Het vertrek van het VK zal "belangrijke gevolgen” zegt Thomas, omdat "we een gat van 14 miljard euro zullen hebben.”


Het Parlement heeft ook voorstellen over hoe de EU-begroting in de toekomst gefinancierd moet worden. Bij een afzonderlijke stemming zullen de leden besluiten over een verslag van Gérard Deprez (ALDE, BE) en Janusz Lewandowski (EVP, PL) dat een hervorming van de inkomstenkant van de EU introduceert met een pakket mogelijke nieuwe eigen middelen van de EU. Dit omvat een vennootschapsbelasting, milieubelastingen, een belasting op financiële transacties op Europees niveau en speciale belasting op bedrijven in de digitale sector.

Grote verwachtingen

Uit de Eurobarometer van 2017 bleek dat een grote meerderheid van de Europeanen wil dat de EU meer doet bij de aanpak van de huidige uitdagingen, zoals terrorismebestrijding (80%), werkloosheidsbestrijding (78%), milieubescherming (75%) en de aanpak van belastingfraude (74%).


Om te voldoen aan de verwachtingen van het publiek, willen de leden de EU-begroting verhogen van ongeveer 1% van het bruto nationaal inkomen tot 1,3%. Aangezien het MFK na 2020 wordt berekend op basis van 27 en niet 28 lidstaten, zou dit er in absolute cijfers mogelijk niet toe leiden dat het volgende MFK meer geld oplevert dan het huidige. Bovendien moeten nieuwe inkomstenbronnen besparingen opleveren voor de lidstaten.


Stand van zaken
De leden hebben op 14 maart 2018 gestemd over de prioriteiten van de meerjarenbegroting.


Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal de voorstellen van zijn instelling voor het volgende MFK waarschijnlijk op 2 mei presenteren in de hoop dat binnen een jaar een overeenkomst kan worden bereikt.

De meerjarenbegroting van de EU

  • Naast de jaarlijkse begroting stelt de EU een meerjarig financieel kaderbudget (MFK) vast voor een periode van ten minste vijf jaar.
  • Het huidige MFK, dat betrekking heeft op de periode 2014-2020, bedraagt €963,5 miljard
  • De afgelopen jaren heeft het Parlement gestreden om het MFK flexibeler te maken om beter voorbereid te zijn op uitdagingen zoals de schuldencrisis in de eurozone, de migratiecrisis en veiligheidskwesties