Nieuwsitems 

Evolutie van asielaanvragen en vluchtelingen in de Europese Unie        

Het record aantal migranten en vluchtelingen die in 2015 en 2016 de EU instroomden, is afgenomen. Bekijk de nieuwste feiten en cijfers over migratie en asiel in onze infografiek.

07_Migratie: Afghanen trotseren ruwe zeeën van Turkije naar Lesbos, Griekenland.©UNHCR/Achilleas Zavallis        

Migratie gaat over uitdagingen en kansen voor Europa. Leer hoe de EU zich bezighoudt met vluchtelingenstromen en asiel.

06_Migratie: Vluchtelingen komen aan op het eiland Lesbos nadat zij de Egeïsche Zee vanuit Turkije zijn overgestoken ©UNHCR/Achilleas Zavallis        

De afgelopen jaren heeft Europa actie moeten ondernemen tegen de grootste migratiekwestie sinds de Tweede Wereldoorlog. Lees het artikel voor meer informatie.

04_Migration: De Griekse kustwacht nadert een boot met Syrische vluchtelingen © UNHCR/Andrew McConnell        

Het migratieprobleem heeft tekortkomingen in het Europese asielstelsel aan het licht gebracht, waardoor de EU gedwongen werd actie te ondernemen. Lees meer over de respons van het Parlement.

02_Migration: Migranten en vluchtelingen wachten bij de haven van  Catania voor identificatie door de autoriteiten. © UNHCR/Francesco Malavolta        

De instroom van migranten en de veiligheid van de buitengrenzen stellen Europa voor een uitdaging. Lees hier hoe het Parlement met deze situatie omgaat.

03_Migration: De Syrische vluchtelinge  Najah neemt deel aan een cursus Engels, georganiseerd door de UNHCR in  Griekenland  © UNHCR/Achilleas Zavallis        

In 2016 vroegen 1,2 miljoen mensen asiel aan in de EU. Meer informatie over de rol van het Europees Parlement in de integratie van vluchtelingen.

150 vluchtelingen op weg naar Oostenrijk: ik ontmoette ze en nam deze foto toen ze stopten voor een pauze  ©Tibi Szabados/"Csak" egy Gyerek ("Only" a child)        

Europa wordt geconfronteerd met een grote toestroom van migranten: honderden duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en armoede komen naar Europa, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Terwijl de EU zoekt naar de beste aanpak om om te gaan met deze ongekende migratiestijging, dringen de EP-leden aan op een beter gecoördineerd en uitgevoerd asielsysteem.

Nieuwsitems 

Moeder en kind ©UNHCR/Achilleas Zavallis        

Volgens Frontex, het EU-agentschap voor grenscontrole, daalde het mensen dat via zee naar Europa reisde in 2016 met twee derde. Er was echter een verschuiving: minder migranten die de oversteek naar Griekenland waagden en meer migranten die naar Italië gingen. De VN meldt dat 2016 het dodelijkste jaar ooit is geweest voor migranten bij de oversteek via de Middellandse Zee, met meer dan 5.000 omgekomen of vermiste mensen.

Nieuwsitems 

Vrouwen op de vlucht: een fotoreportage van Marie Dorigny in Griekenland, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonie en Duitsland.        
Persbericht 

Persbericht 

Het Europees migratie- en asielbeleid en de procedures moeten in genderspecifieke zin veranderd worden om de veiligheid te verbeteren van vrouwen die asiel aanvragen, velen van wie met jonge kinderen en andere afhankelijke familieleden reizen. Dit zeggen de leden van het Europees Parlement in een resolutie die dinsdag werd aangenomen.

Een Syrisch paspoort aan Griekse zijde van de grens met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië..  © UNHCR/Achilleas Zavallis        

De EU-Turkije-top van maandag, gericht op het bereiken van een akkoord over de aanpak van de vluchtelingcrisis, wordt op woensdagochtend vanaf 09.00 uur besproken. De leden zullen dan ook hun verwachtingen voor de EU-top van volgende week bespreken. De voorstellen om de vluchtelingenstroom aan te pakken bevat een voorstel dat elke gevluchte Syriër door Turkije wordt teruggenomen, een ander voorstel is dat erkende Syrische vluchtelingen worden geherhuisvest in de EU.

Nieuwsitems 

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, geeft commentaar op het verzoek van Turkije om drie miljard euro extra aan hulp en op de poging om een verband te leggen tussen de vluchtelingencrisis en de besprekingen van het land tot EU.
       

"Ten behoeve van de vluchtelingen is het nodigom samen te werken met Turkije," zei EP-voorzitter Martin Schulz na een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu op maandag 7 maart. Zij bespraken de vluchtelingencrisis, grenscontroles, visumliberalisering voor Turkse burgers evenals de persvrijheid in Turkije voorafgaand aan de top EU-Turkije met regeringsleiders en de Turkse premier.