EP-leden dringen aan op steun voor democratie in Oekraïne

De dramatische gebeurtenissen in Oekraïne die hebben geleid tot meer dan 80 doden en de verwijdering uit zijn ambt van president Janoekovitsj heeft het land veranderd en de EU moet nu ingrijpen om democratie te steunen, zeiden EP-leden uit het hele politieke spectrum in een plenair debat over de toekomst van dit Oost- Europees land. Sprekers uitten hun respect voor het volk van Oekraïne voor hun moed en onderstreepten dat zij vrij de toekomst van hun eigen land moeten kunnen bepalen.

Debat Oekraïne
De leden tijdens het debat over Oekraïne ©Europees Parlement

Namens de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, schetste de Commissaris voor uitbreiding Štefan Füle drie elementen die nodig zijn voor een duurzame oplossing: een uitgebreide hervorming van de grondwet; de vorming van een nieuwe inclusieve regering en vrije en eerlijke verkiezingen. De situatie legt een grote verantwoordelijkheid op de nieuwe Oekraïense regering om de veranderingen die mensen hebben gevraagd te realiseren en voor de EU om ervoor te zorgen dat deze veranderingen duurzaam zullen zijn, zei Füle.


José Ignacio Salafranca zei namens de Europese Volkspartij: "Het heeft drie maanden gekost om zich van president Janoekovitsj te ontdoen maar de stabiliteit van het land en het herstel van de economie zal zeker een stuk langer duren. De Europese Unie moet een internationale donorconferentie organiseren samen met de Verenigde Staten, Rusland, het IMF en andere belangrijke actoren."


Hannes Swoboda, de fractievoorzitter van de Socialisten & Democraten riep op tot hervormingen in Oekraïne en zei dat “dit een stap-voor- stap-proces is maar het moet nu beginnen" en "aan het einde van de weg zou EU-lidmaatschap mogelijk moeten zijn“. Hij drong er bij Rusland op aan om "te proberen vrienden te worden met het Oekraïense volk, niet alleen met de oligarchen“.


Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de liberale ALDE-fractie zei dat de protesten niet tegen Rusland waren maar tegen "de boeven en de oligarchen" aan de macht in Oekraïne. Hij zei dat de EU eerder sancties kon hebben gestart maar dat toen zij werden aangekondigd, zij een ‘gamechanger‘ waren en hij riep op tot een versoepeling van de visumplicht voor Oekraïners.


Rebecca Harms, medevoorzitter van De Groenen-EVA zei dat "het volk van Oekraïne onze steun en inzet hebben gekregen en dit is iets wat ze waarderen en willen“.


Ryszard Czarnecki zei namens de Europese Conservatieven en Hervormers: "We moeten niet doof zijn voor het kloppen van Oekraïne op Europa's deur en we duidelijk zeggen dat er in de toekomst voor Oekraïne ruimte is in de Europese Unie."


"De verandering van de macht in Kiev lijkt door te zijn gegaan zoals gewenst maar het sociale conflict dat Oekraïne jarenlang heeft verscheurd, is nog lang niet opgelost,“ zei Helmut Scholz namens de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links.


Jacek Kurski had namens de fractie Europa van vrijheid en democratie kritiek op de reactie van de EU op de crisis, en zei dat het "onze passiviteit heeft en zeer zwakke en zachtmoedige manieren had blootgelegd terwijl Rusland sterk handelde”.


Adrian Severin, een niet-fractiegebonden lid richtte zich op de onmiddellijke uitdagingen waar Oekraïne voor staat. " Vermijd anarchie, vermijd economisch bankroet, vermijd staatsscheiding. Alle andere prioriteiten, hoe gerechtvaardigd en legitiem ook, moet worden beschouwd als van secundair belang,“ voegde hij eraan toe.