Verzamelen van persoonsgegevens van passagiers 
Nieuwe maatregelen tegen terroristische misdrijven en zware criminaliteit 

Veiligheid  Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   

EU-brede regels m.b.t. Passenger Name Records (PNR) helpen om terrorisme te bestrijden. Ontdek het werk van het Europees Parlement over deze richtlijn.

Nieuwsitems 

       

Om terrorisme te stoppen, moet terroristen hun toegang tot financiering afgekapt worden en radicalisering en grenscontroles worden aangepakt. Lees meer over het EU-beleid tegen terrorisme.

       

De terreurdaden in Europa hebben de veiligheidsthematiek terug bovenaan op de politieke agenda gezet. Wat kan er worden gedaan voor een veiliger Europa? Deskundigen en EU-landen hebben jaren opgeroepen tot een EU-brede systematische verzameling van gegevens van passagiers op internationale vluchten. Deze maatregelen werden op 14 april 2016 in de plenaire vergadering aangenomen.

       
Persbericht 

Persbericht 

Het Europees Parlement heeft donderdag groen licht gegeven voor de nieuwe richtlijn voor gebruik van passagiersgegevens voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en zware criminaliteit. Met deze richtlijn moeten luchtvaartmaatschappijen de gegevens van hun passagiers op vluchten van- en naar niet-EU-landen delen met de EU-lidstaten.

Video's 

Nieuwsitems 

       

Na de schok kwam de reacties. Slechts enkele dagen na de aanslagen in Parijs, riepen overheden en politici op voor meer middelen om terrorisme te bestrijden. Hoe zullen dergelijke maatregelen bestaan naast burgerrechten zoals privacy en vrijheid van verkeer? We spraken met Anna Elzbieta Fotyga, voorzitter van de subcommissie Veiligheid en defensie, en Claude Moraes, voorzitter van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

       

Naar aanleiding van de aanslagen van 11 september in 2001, vroegen de Verenigde Staten om toegang tot de persoonlijke informatie van luchtreizigers om potentiële terroristen beter te kunnen opsporen. Het hiervoor vaststellen van gemeenschappelijke regels heeft jaren op de agenda van de EU gestaan en in december vorig jaar bereikten het Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord. Op woensdag 13 april is er een debat over dit akkoord, gevolgd door een stemming de volgende dag.