Deel deze pagina: 

Nieuwsitems 

Affiche        

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege is de winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014. Hij kreeg de prijs op 26 november in Straatsburg uitgereikt. EP-Voorzitter Martin Schulz en de fractievoorzitters namen deze beslissing op 21 oktober Ieder jaar, sinds 1988, reikt het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken uit aan uitzonderlijke individuen of organisaties voor hun inspanningen om de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting te bevorderen.

video europarltv        

Denis Mukwege kreeg de Sacharovprijs in 2014 voor zijn werk voor verkrachtingsslachtoffers in Congo en zijn strijd om het gebruik van verkrachting als oorlogswapen aan de kaak te stellen. Hij was donderdag 26 maart in het Europees Parlement om met de leden van de Subcommissie mensenrechten te bespreken hoe de EU zijn werk het best kan ondersteunen. EuroparlTV ontmoette hem en vroeg hem naar de moeilijkheden bij zijn werk en naar hoop.

Denis Mukwege        

"Vrouwenlichamen zijn een waar slagveld geworden en verkrachting wordt ingezet als oorlogswapen," zei de Congolese arts Denis Mukwege bij de uitreiking van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014 op woensdag 26 november. Mukwege werd geëerd voor de toewijding van zijn leven aan duizenden slachtoffers van groepsverkrachting en bruut seksueel geweld in het conflict in de Democratische Republiek Congo.

Agenda 
  • 23 september 2014: Presentatie van de genomineerden 
  • 7 oktober 2014: Aankondiging van de drie finalisten 
  • 21 oktober 2014: Aankondiging van de winaar 
  • 26 November 2014: Uitreikingsceremonie in Straatsburg 

Nieuwsitems 

Denis Mukwege        

Denis Mukwege is de winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014. Dit besluit werd genomen door EP-voorzitter Martin Schulz en de fractievoorzitters. Mukwege zal worden uitgenodigd om op 26 november in Straatsburg de prijs in ontvangst te nemen.

Denis Mukwege ©Pietro Naj-Oleari_Mukwege_11242014_265        

De internationale gemeenschap moet een rode lijn te trekken als het gaat om het gebruik van verkrachting als oorlogswapen. Denis Mukwege, laureaat van de Sacharovprijs 2014, sprak met ons voorafgaand aan de prijsuitreiking, op woensdag 26 november. De gynaecoloog wordt geëerd door het Parlement voor zijn werk, de behandeling van vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Lees het interview en volg het evenement live.

Infografiek        

Van Mandela tot Malala, het Europees Parlement keert de Sacharovprjs voor de vrijheid van denken uit sinds 1988 maar hoe wordt de winnaar gekozen? Bekijk onze infografiek om erachter te komen hoe dit proces werkt en volg #Sacharovprijs op Twitter voor meer informatie over de winnaar van dit jaar.

Sacharovprijs        

Afstand, culturele of fysieke, maakt schendingen van mensenrechten niet minder ernstig. De Oekraïense EuroMaidan beweging, een gynaecoloog in de door oorlog verscheurde Democratische Republiek Congo en een mensenrechtenactivist uit Azerbeidzjan zijn de finalisten van de Sacharovprijs 2014. Ze werden geselecteerd op 7 oktober door EP-commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking. De aankondiging van de winnaar is op dinsdag 21 oktober 2014.

Nieuwsitems 

Portret van Andrei Sacharov gemaakt met woorden        

Ze mogen dan uiteenlopende beroepen hebben: gynaecoloog, geestelijk leider, journalist maar zij hebben gemeen dat zij allen opkomen voor mensenrechten. De zeven genomineerden voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014 worden dinsdag 23 september officieel gepresenteerd op een vergadering van de parlementaire commissies buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en de subcommissie mensenrechten. Volg live vanaf 16.15 uur. De winnaar wordt bekendgemaakt in oktober.

De Sacharovprijs wordt al 25 jaar uitgereikt aan inspirerende verdedigers van de vrijheid van meningsuiting. Hoe worden de winnaars benoemd en verkozen, en wie was Sacharov?
       

De Sacharovprijs wordt toegekend aan uitzonderlijke persoonlijkheden die strijden tegen intolerantie, fanatisme en onderdrukking. Naar het voorbeeld van Andrei Sacharov getuigen de winnaars van de Sacharovprijs van de moed die nodig is om de mensenrechten en de vrije meningsuiting te verdedigen.

Infografiek        

Van Mandela tot Malala, het Europees Parlement keert de Sacharovprjs voor de vrijheid van denken uit sinds 1988 maar hoe wordt de winnaar gekozen? Bekijk onze infografiek om erachter te komen hoe dit proces werkt en volg #Sacharovprijs op Twitter voor meer informatie over de winnaar van dit jaar.