Sacharovprijs: Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar nemen vandaag de prijs in ontvangst 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

De Irakese IS-overlevenden en Jezidi-activisten Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar ontvangen de Sacharovprijs 2016 vandaag, dinsdag 13 december. Na de ontsnapping uit handen van de Islamitische Staat waar ze werden gebruikt als seksslavin, werden ze woordvoerders van slachtoffers van seksueel geweld door IS en van de vervolgde Jezidi-minderheid. Lees meer over hun strijd en volg de ceremonie live online.

Nadia Murad Basee Taha en Lamiya Aji Bashar zijn afkomstig uit Kocho, één van de dorpen in de buurt van Sinjar, Irak. In augustus 2014 vermoordden militanten van IS alle mannen in het dorp. De jonge vrouwen werden ontvoerd door IS en gedwongen tot seksuele slavernij. Ze wisten uiteindelijk te ontsnappen: Murad in november 2014 en Aji Bashar in april 2016.

Murad, 23 jaar oud, en Aji Bashar, 19 jaar oud, wonen nu in Duitsland en zijn actief geworden in de bewustmaking van de benarde situatie van de Jezidi-gemeenschap in Irak, een religieuze minderheid onderworpen aan een genocidecampagne van IS. Ze voeren ook campagne om meer bekendheid te krijgen voor de benarde situatie van vrouwen die door IS als seksslavinnen worden gebruikt.

Murad zei: "Ik heb gezien dat duizenden vluchtelingen hetzelfde meemaken als wat ik en mijn familie hebben meegemaakt. We zijn nu uit elkaar gerukt. Ik weet ook dat IS nog steeds bezig is om ons uit te roeien. Dit geeft mij alle kracht om door te gaan."

Aji Bashar voegde toe: "Ik wil graag uitleggen wat er met mij is gebeurd, niet alleen voor mezelf, maar ook om te zorgen dat wij Jezidi nooit meer zoiets hoeven mee te maken."

Volg de ceremonie voor de Sacharovprijs live

De uitreiking van de Sacharovprijs vindt plaats op dinsdag 13 december in het Parlement om 12 uur ‘s middags. Volg het live op onze website, op ons Facebook-account of op onze andere sociale media platformen met behulp van de hashtag #SacharovPrijs.

Na de ceremonie geeft EP-Voorzitter Martin Schulz, samen met Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar een persconferentie. De laureaten ontmoeten verder de leden van de commissies Buitenlandse zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Mensenrechten op maandag 12 december om 19.00 uur.

Meer over de Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks door het EP uitgereikt aan personen en organisaties die mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen en eren. Bij de prijs hoort een geldsom van € 50.000.

Vorig jaar werd de prijs werd toegekend aan Raif Badawi. De Saoedische blogger die niet in staat was om zelf de prijs in ontvangst te nemen, wordt nog steeds gevangen gehouden voor het online plaatsen van berichten die als godslasterlijk werden beschouwd door de Saoedische autoriteiten.