Sacharovprijs 2018: de finalisten 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
Shortlist Sacharovprijs 2018 bekendgemaakt  

De finalisten voor de Sacharovprijs van 2018 zijn: Oleg Sentsov, de elf NGO's die migrantenlevens redden op de Middellandse Zee en Nasser Zefzafi.

De finalisten van dit jaar voor de Sacharovprijs voor vrijheid van denken werden op 9 oktober door de commissies Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking gekozen. De laureaat wordt op 25 oktober door de Voorzitter van het Parlement en de fractievoorzitters geselecteerd.

De  finalisten voor de Sacharovprijs 2018 zijn:

Oleg Sentsov, een Oekraïense regisseur, die veroordeeld is tot 20 jaar cel wegens het “beramen van terroristische activiteiten” tegen de Russische machtsovername op de Krim. Hij was in hongerstaking van half mei tot 6 oktober. Hij beëindigde de staking vanwege de dreiging gedwongen te worden gevoed.

Elf NGO's die mensenrechten beschermen en migrantenlevens redden op de Middellandse Zee. Sinds 2015 hebben NGO's uit de hele EU zoek- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee uitgevoerd, om te proberen de levens te redden van vluchtelingen die proberen de EU-kusten te bereiken.

Nasser Zefzafi, de leider van Hirak, een massaprotestbeweging in het Rifgebied (Marokko) die zich inzet voor de strijd tegen corruptie, onderdrukking en machtsmisbruik. Hij werd in mei 2017 gearresteerd en veroordeeld tot 20 jaar cel wegens "samenzwering tegen de staatsveiligheid".

Volgende stappen
Op 25 oktober zal de Conferentie van Voorzitters, bestaande uit EP-Voorzitter Antonio Tajani en de fractievoorzitters, de laureaat van dit jaar selecteren. De prijs, bestaande uit een certificaat en € 50.000, wordt op 12 december 2018 in een ceremonie in het Europees Parlement uitgereikt.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, genoemd naar de Sovjetfysicus en politieke dissident Andrej Sacharov, wordt elk jaar door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs werd in 1988 opgericht om individuen en organisaties te eren die mensenrechten en grondvrijheden verdedigen. In 2018 is het dertig jaar geleden dat de Sacharovprijs voor het eerst werd uitgereikt.

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Venezuela.