Uitreiking Sacharovprijs 2018 aan Oleg Sentsov: "Hij is van nature een vechter" 

 
 

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2018 werd toegekend aan de Oekraïense filmmaker en schrijver Oleg Sentsov tijdens een ceremonie op 12 december.

Hij was niet in het Parlement om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen omdat hij in Siberië een straf van 20 jaar uitzit voor "het beramen van terroristische daden" tegen de Russische machtsovername op de Krim.

Zijn nicht, Natalya Kaplan en advocaat, Dmitriy Dinze, vertegenwoordigden hem tijdens de ceremonie in Straatsburg.

Bij de toekenning van de prijs zei EP-Voorzitter Antonio Tajani: "Oleg Sentsov werd genomineerd voor zijn vreedzame protest tegen de illegale bezetting van zijn geboorteland de Krim. Hij kreeg de prijs ook voor zijn moed, vastberadenheid en zijn overtuigingen voor steun aan de menselijke waardigheid, democratie, de rechtsstaat en mensenrechten: dit zijn de waarden waarop onze Unie is gebouwd, meer nog na de verschrikkelijke aanslag van gisteren, waarden die dit Parlement koestert, hooghoudt en bevordert."

"Sentsov's hongerstaking en moedige publieke optreden maakten van hem een ​​symbool van de strijd voor de vrijlating van politieke gevangenen in Rusland en de rest van de wereld," voegde hij eraan toe. Aangezien de prijs wordt uitgereikt tegen een achtergrond van ernstige spanningen tussen Rusland en Oekraïne, riep Tajani op tot een de-escalatie van de situatie en herhaalde hij steun voor de territoriale integriteit van Oekraïne.

Hij riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Sentsov en alle andere illegaal vastgehouden Oekraïense burgers in Rusland en op het Krim-schiereiland, evenals andere gevangenzittende laureaten: "De Sacharovprijs is niet alleen een onderscheiding. Het is een engagement. En we blijven onze laureaten steunen."

 

EP-Voorzitter Tajani (midden) reikt de prijs uit aan Oleg Sentsov's nicht Natalya Kaplan en aan zijn advocaat Dmitriy Dinze  

Na ontvangst van de prijs beschreef Kaplan zijn leven, zijn acties tijdens de annexatie van de Krim en de folteringen die hij doormaakte toen hij werd gearresteerd en veroordeeld voor misdaden die hij niet had begaan. "Oleg is een persoon die niet kan opgeven en gewoon rustig kan blijven. Hij is van nature een vechter."

Over zijn hongerstaking voor de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangenen, zei ze: "Tijdens zijn 145 dagen durende hongerstaking is geen enkele politieke gevangene vrijgelaten maar dit betekent niet dat hij verloren heeft. Dankzij zijn daad sprak de hele wereld over de Russische onderdrukking. Dat is een overwinning."

Ze eindigde met het voorlezen van een bericht van Sentsov, dat begon met: "Ik kan niet aanwezig zijn in deze zaal maar u kunt mijn woorden horen. Zelfs als iemand anders ze uitspreekt, zijn woorden het belangrijkste instrument van een mens en vaak ook het enige, vooral wanneer al het andere van hem is afgenomen."

Tajani verwelkomde ook de andere finalisten: de ouders van Nasser Zefzafi, die gevangenzit, en vertegenwoordigers van de elf NGO's die levens redden op de Middellandse Zee.

Over het 30-jarig bestaan van de Sacharovprijs zei hij: "Het heeft individuen en organisaties overal ter wereld ondersteund die zich ten volle inzetten voor de strijd voor sociale rechtvaardigheid, vaak met groot persoonlijk risico."

"Vijf winnaars van de Sacharovprijs ontvingen later de Nobelprijs voor de vrede", voegde hij eraan toe, onder wie Denis Mukwege en Nadia Murad die de Nobelprijs voor de Vrede 2018 ontvingen.

Achtergrond

Op 25 oktober kondigde Tajani aan dat de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2018 zou worden toegekend aan Oleg Sentsov.

In een stemming op 12 december prezen de leden de hervormingsinspanningen van Oekraïne en veroordeelden de Russische agressie in de Straat van Kertsj.