De voortdurende strijd van Sacharovprijs laureaat Dr. Denis Mukwege

Denis Mukwege kreeg de Sacharovprijs in 2014 voor zijn werk voor verkrachtingsslachtoffers in Congo en zijn strijd om het gebruik van verkrachting als oorlogswapen aan de kaak te stellen. Hij was donderdag 26 maart in het Europees Parlement om met de leden van de Subcommissie mensenrechten te bespreken hoe de EU zijn werk het best kan ondersteunen. EuroparlTV ontmoette hem en vroeg hem naar de moeilijkheden bij zijn werk en naar hoop.

Europarltv sprak met Dr. Denis Mukwege over hoe de EU zijn werk beter kan steunen

Denis Mukwege richtte het Panzi-ziekenhuis op, waar hij patiënten ontvangt en opereert. "De activiteiten van het ziekenhuis worden bedreigd omdat onze rekeningen zijn bevroren. Alles wat op onze rekening staat, is ingetrokken door de belastingdienst die zegt nog steeds € 650.000 van ons te krijgen,” legt hij uit, eraan toevoegend dat hij niet weet hoe lang hij het ziekenhuispersoneel nog zal kunnen betalen.


Hij vertelt dat verkrachting begon na de genocide in Rwanda. Geconfronteerd met de huidige straffeloosheid, " is de beste manier om de koe bij de horens te vatten en degenen die deze misdaden hebben begaan, te vervolgen en te straffen."


Wat betreft de rol van Europese consumenten, zegt Denis Mukwege dat "vanaf het moment waarop het conflict werd onderhouden door mineralen - die we tegenwoordig in bijna alle apparaten die we gebruiken, vinden - de consument de juiste informatie moet krijgen. We verwachten dat het Europees Parlement bindende wetgeving maakt met betrekking tot de productieketen van bedrijven."


Bekijk het volledige interview door te klikken op de video hierboven en bekijk het dossier voor meer informatie over Denis Mukwege en de Sacharovprijs.


Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement