Betere bescherming tegen kankerverwekkende chemicaliën op het werk 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

©AP Images/European Union-EP  

Kanker wordt gelinkt aan meer dan de helft van de werkgerelateerde sterfgevallen in de EU. Lees meer over de EU-regels om mensen te beschermen tegen kankerverwekkende stoffen op de werkplek.

Om het risico op kanker onder werknemers verder te verlagen, heeft het Parlement op 27 maart 2019 een derde herziening van de richtlijn van 2004 goedgekeurd om schadelijke stoffen op de werkplek te beperken.

De richtlijn voegt daaraan blootstellingsgrenzen toe voor vijf chemische stoffen die worden gebruikt in sectoren zoals de productie van nikkel-cadmiumbatterijen, het smelten van zink en koper, laboratoria, elektronica, begrafenissen, bouw, gezondheidszorg, kunststoffen en de recyclingsector.

De gewijzigde EU-richtlijn bevat nu blootstellingsgrenzen voor 27 kankerverwekkende chemische stoffen.

In december 2018, tijdens de tweede herziening, heeft het Parlement strengere regels aangenomen. De wetgeving omvatte blootstellingsgrenswaarden en huidnotaties voor acht andere kankerverwekkende stoffen, ongeacht of deze worden geïnhaleerd of behandeld. Deze stoffen omvatten onder meer dieseldampen en gebruikte motorolie.

In 2017 werd de eerste herziening van de richtlijn uit 2004 gemaakt. Parlementsleden stelden blootstellingslimieten op voor 11 extra kankerverwekkende stoffen op de werkplek.


Kanker op het werk: feiten en cijfers


Kanker is de grootste oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen in de EU. Van beroepssterfgevallen is jaarlijks 53% gerelateerd aan kanker, 28% aan bloedsomloopziekten en 6% aan ademhalingsziekten. De meest voorkomende vormen van beroepskanker zijn longkanker, mesothelioom (veroorzaakt door blootstelling aan asbestdeeltjes) en blaaskanker.


De sectoren die hier het meest mee te maken hebben zijn de bouwsector, chemieconcerns, de auto- hout- en meubelindustrie, voedsel- en textielfabrikanten en de gezondheidszorg.


Lees meer over hoe de EU de rechten en arbeidsomstandigheden van werknemers verbetert en wat de EU doet voor de volksgezondheid.