Drinkwater in de EU: betere kwaliteit en toegankelijkheid 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

55% van de Europeanen drinkt water direct uit de kraan  

Het Parlement steunt nieuwe regels om de kwaliteit en toegang tot drinkwater te verbeteren en het weggooien van plastic waterflessen te verminderen.

De meeste mensen in de EU hebben goede toegang tot drinkwater van hoge kwaliteit. Volgens een rapport van het Europees Milieuagentschap (2016) voldeed 98,5% van de drinkwatermonsters van tests die tussen 2011 en 2013 zijn uitgevoerd, aan de EU-normen.


De EU-drinkwaterrichtlijn bevat minimumkwaliteitsnormen voor water bestemd voor menselijke consumptie (drinken, koken en andere huishoudelijke doeleinden), om ons te beschermen.

Verbruik kraanwater inde EU  

Op 28 maart 2019 stemden Parlementsleden voor de nieuwe update van de regels om het vertrouwen van de consument te vergroten en het drinken van kraanwater aan te moedigen. Parlementsleden roepen EU-landen op om "universele toegang" tot schoon water voor alle burgers te bevorderen, met name voor kwetsbare groepen zonder of met slechts beperkte toegang.


De nieuwe wetgeving heeft tot doel de kwaliteit van het leidingwater verder te verhogen door de maximumlimieten voor bepaalde verontreinigende stoffen, zoals lood (te verminderen met de helft) of schadelijke bacteriën, aan te scherpen. Het introduceert ook nieuwe regels voor de meest vervuilende stoffen die in kraanwater gevonden worden. De niveaus van microplastics zullen ook worden bewaakt. De nieuwe regels moeten verder de transparantie vergroten en de consument toegang tot informatie bieden.


Drinkwater is goedkoop en milieuvriendelijk. De leden willen maatregelen zoals het installeren van gratis fonteinen op openbare plaatsen waar mogelijk (inclusief winkelcentra en luchthavens) en het aanmoedigen van het verstrekken van leidingwater in restaurants.


Volgens de Commissie zou toegang tot water van betere kwaliteit het verbruik van flessenwater met 17% kunnen verminderen. Minder gebotteld water helpt mensen geld te besparen en heeft een positief effect op het milieu door de CO2-uitstoot en het plastic afval te verminderen.

Economische- en milieueffecten van het gebruik van flessenwater  

Het succes van het Right2Water burgerinitiatief, dat meer dan 1,8 miljoen handtekeningen verzamelde, laat het belang van drinkwater zien. Uit een openbare raadpleging is gebleken dat Europeanen zich onzeker voelen over de kwaliteit van kraanwater in andere EU-landen. Ze zouden ook graag actuelere informatie ontvangen over de kwaliteit van het drinkwater.

Wat vinden de Europeanen van het drinkwater?  

Volgende stappen

Over de definitieve tekst moet in de volgende zittingsperiode van het Parlement worden onderhandeld met de Raad.


Lees ons overzicht met uitleg over hoe de EU de volksgezondheid verbetert.