11 maart: herdenking slachtoffers van terrorisme  

 
 
"We staan vandaag schouder en schouder met anderen die geliefden verloren of wiens leven is aangetast" ©Belga/AFP  

Op 11 maart worden de slachtoffers van terroristische aanslagen in de EU herdacht, samen met hun families en vrienden.Deze datum werd gekozen omdat het de verjaardag is van de terroristische aanslag in Madrid in 2004 waarbij 191 pendelaars het leven lieten en 1800 mensen gewond raakten. Net als de aanslagen in Noorwegen vorig jaar en de bomaanslagen in Londen op 7 juli 2005 was de aanslag in Madrid een van de ergste terreurdaden ooit in de EU.

De Spaanse Christendemocratische parlementariër Teresa Jiménez-Becerril Barrio verloor haar broer en schoonzus bij aanslagen van ETA en kent de realiteit van terrorisme dus zeer goed. "De stem en de herinnering van de slachtoffers zijn de beste wapens om terrorisme te bestrijden. Terroristen hopen dat we zwijgen zodat de maatschappij hun gruwelijke misdaden vergeet. Door de herinnering aan de aanslagen in leven te houden verplichten we hen om hun verantwoordelijkheid onder ogen te zien."


Barrio vindt dat de EU veel meer kan doen om terrorisme te voorkomen: "Het is betreurenswaardig dat we ons enkel zorgen maken om terrorisme wanneer er net een aanslag heeft plaatsgevonden. Het belangrijkste is om de aanslagen te voorkomen. Veiligheidsmaatregelen worden vaak aanzien als een bedreiging voor de vrijheid van burgers, maar volgens mij is het net omgekeerd. Het eerste mensenrecht is het recht om te leven en dit zou altijd beschermd moeten worden."


De Britse Conservatieve parlementariër Sajjad Karim was aanwezig in het Taj Mahal Hotel in Mumbai (als lid van de delegatie van de Parlementaire commissie voor internationale handel) toen er een aanslag werd gepleegd in november 2008. "Slachtoffer van alle soorten misdaden moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat is de echte kracht van de herdenkingsdag. We staan vandaag schouder en schouder met anderen die geliefden verloren of wiens leven is aangetast."


  • Parlementair voorzitter Martin Schulz zal in Straatsburg een verklaring afleggen op maandag 12 maart bij de opening van de plenaire vergadering.